Praha vytáhla do boje proti černému trhu se substitučními látkami, tedy náhražkami za drogy. Hlavní město chce zpřísnit pravidla pro jejich vydávání, jsou totiž pouze na předpis, stejně jako pravidla jejich užívání. Nově nedostanou narkomani během odvykací léčby více než jednu dávku. Přísnější pravidla se dotknou především léčeben a lékáren. Upozornil na to web deníku Mladá fronta.

"Běžně se mi stává, že mi pacient řekne, že neměl na heroin, tak si na černém trhu alespoň koupil subutex," říká Jiří Presl, ředitel léčebny Drop In. Problém se zneužíváním substitučních látek v Praze neustále roste, i proto by měl do sněmovny zamířit vlastní pražský zákon. Město se inspirovalo v zahraničí.

"V zahraničí, například Rakousku nebo Německu, je problém s rozprodáváním a přetavováním léku do více dávek, případně jeho aplikací na veřejnosti, řešen právě preskripčním zákonem," přibližuje řešení pražský radní Radek Lacko (ANO).

Národní protidrogová centrála je přesvědčena, že zneužívání náhražek nesouvisí jen s nedostatkem peněz, ale také se špatnou kvalitou tradičních drog. Místo nich nejčastěji narkomani shánějí subutex nebo další léky obsahující buprenorfin.

Nový zákon počítá s tím, že by lidé podstupující odvykací léčbu museli substituční látky užívat pouze pod dozorem, na určených místech a nedostanou naráz více než jednu dávku. Nebudou tak moci nakoupit více dávek a část z nich prodat. Zákon reaguje i na dlouhodobé stížnosti obyvatel Prahy 4.

Právě tam se totiž nachází jedno z center, které substituční látky vydává. Remedis sídlí ve Vladimírově ulici. „Ti lidé jdou do Remedisu, pak jdou do spřátelené lékárny. Subutex, který si mají dát pod jazyk před zrakem lékaře, si posléze vaří na schodech a píchají si ho do žíly," tvrdí Soňa Podušková, jedna z organizátorek petice za přemístění centra.

Podle substitučních center je ale na vinně právě "měkký" zákon. Problém navíc nevzniká jen u nich. "Podle mých zkušeností většina subutexu, který se dostane na černý trh, není ze substitučních center, ale od lékařů, praktiků, kteří píší stovky receptů měsíčně. A s tím neudělá nic preskripční zákon, ani policie, protože je to výkon lékařského povolání a to může posoudit pouze lékařská komora," dodává Presl.