Dezinfekce rozvodů kvůli výskytu bakterie Legionella se spustí nejpozději v pátek 18. září a měla by trvat zhruba měsíc. Při zahájení dezinfekce se zřejmě uvolní z trubek usazeniny, takže voda bude pravděpodobně zakalená. Řekl to mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík.

Podle mluvčího se výskyt Legionelly potvrdil jen v jednom bytě, povolená koncentrace byla překročena stonásobně. „Jednalo se s největší pravděpodobností o dlouhodobě nepoužívaný odtok teplé vody, například sprchovou hlavici, sifon a podobně,“ uvedl. Hygienici potvrdili, že kontaminované jsou jen rozvody v jednom vchodu bytového domu ve Vysočanské ulici 561/63, přesto trvají na dezinfekci potrubí pro celý blok.

Převařujte vodu na vaření, doporučuje radnice

Bezprostřední nebezpečí sice podle radnice městské části nehrozí, až do dezinfekce rozvodů by ale měli lidé vodu při přípravě jídel převářet a neumývat si obličej teplou vodou.

Vyšší výskyt nebezpečné bakterie, na který upozornila jako první TV Nova, se podle radnice objevil ve čtvercovém bloku domů ohraničeném ulicemi Vysočanská, Veltruská, Litvínovská a Litoměřická.

„Byla stonásobně překročena doporučená hodnota (výskytu),“ řekl televizi Matěj Čermák z pražské hygienické stanice. „Bezprostřední zdravotní nebezpečí přímo nehrozí,“ dodala radnice.

Radnice obyvatelům zmíněného bloku doporučila, aby si až do termínu dezinfekce preventivně myli hlavu, a zvláště obličej v teplé vodě co nejméně a při sprchování si dali pozor, aby se jim voda nedostala do úst, očí, uší a nosu.

„Ohřejte si, prosím, vodu z kohoutku se studenou vodou. A také by bylo dobré čistit si zuby s použitím balené vody. Vodu do jídel je dobré buď převařit, nebo 20 minut zahřívat na stabilní teplotě 60 stupňů,“ sdělili pracovníci města.

Znečištění pitné vody způsobilo letos v květnu v Praze vážné zdravotní problémy. V Praze 6 vodu kontaminoval průsak z kanalizace, 32 000 lidí bylo asi týden bez pitné vody a onemocnělo 4144 lidí. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže. Vyšetřovací komise dospěla k závěru, že za havárii může stáří sítě a špatné vedení vodovodu a kanalizace.