Příští sobotu si řidiči budou moci poprvé ulehčit využitím tunelového komplexu Blanka. „19. září ve 14 hodin bude poloslavnostní otevření, už dříve jsme říkali, že žádnou show neplánujeme,“ řekl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Blanka si svou show užila v minulých měsících a letech,“ dodal.

Všechny práce jsou podle Dolínka hotové, včetně výměny problematických kabelů, a není tak důvod čekat s otevřením až do neděle. Právě 20. září bylo posledním termínem, který z pražského magistrátu zazněl. Už ve čtvrtek pak budou v tunelech v Dejvicích, Bubenči a Brusnici trénovat krizové situace hasiči, záchranáři a policisté.

„Tunely jsou nové, proto jsme se dohodli, že by byl zkušební provoz v režimu 50 km/h,“ odůvodnil rozhodnutí o prozatímním snížení rychlosti Dolínek. Omezení by mělo trvat několik dnů až týdnů. „Tunely mají své nájezdy a výjezdy, na které nejsou řidiči zvyklí. Až uvidíme, že všichni tunely znají, tak zrychlíme na 70 km/h,“ řekl náměstek.

Blanka stála 43 miliard korun, otevření se několikrát odsouvalo

Nejdelší tunel v České republice se stal pro mnohé symbolem pražské korupce. Smlouvu o jeho výstavbě podepsal už v roce 2006 tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS). Původně měl stát 17 miliard, nakonec ale stál tunelový komplex více než jednou tolik. Včetně napojení na Strahovský tunel je účet za Blanku 43 miliard korun. Na vině je údajně dražší postup ražby nebo třeba protipovodňová opatření.

Brusnický, Dejvický a Bubenečský tunel se měly po průtazích otevřít už v roce 2011. Nakonec se zřejmě skutečně otevřou 19. září 2015.

2011 – původní plán

prosinec 2012 – budování se opožďuje

září 2014 – kvůli sporům s Metrostavem se otevření opět posouvá, zasáhnout musel rozhodčí soud

prosinec 2014 – termín posunul náměstek Jiří Nouza (TOP 09)

březen 2015 – tento termín vypadal nadějně, osobně o něm mluvila nová pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), ale dodržet se ho nepodařilo kvůli výměně porušených kabelů

září 2015 – Praha chystá jen „poloslavnostní“ otevření, podle náměstka Petra Dolínka (ČSSD) už si svou show Blanka užila

Redaktor Blesk.cz si měl možnost sám celý tunelový komplex projít a dostal se i do míst, která nejsou běžně dostupná. Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Tunel Blanka neotevřou, žádný není! A metro za 20 miliard zachraňují kýble. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

U konce ale nejsou soudní spory

Finanční záležitosti nechce město až do otevření komplexu komentovat. Například s Inženýringem dopravních staveb (IDS), firmou, která stavbu dozoruje, se město dohadovalo už několikrát, naposledy o 300 milionů korun.

Soud nakonec došel ke kompromisní částce 183 milionů korun. Spory města s firmou ale pokračují dál.

Fotogalerie
9 fotografií