Přípravy na sobotní vaření trvaly několik dní. Lidé z iniciativy Zachraň jídlo museli nejdříve sehnat suroviny. „Byli jsme paběrkovat. Také jsme se domluvili s dodavateli, že nám poskytnou zeleninu, kterou by jim obchodníci nevzali,“ prozradila Kateřina Písačková, jedna z organizátorek akce Křivá polévka.

V pátek odpoledne pak nastoupily desítky dobrovolníků do holešovického Studia Alta, kde byly připraveny stoly, nože, lavory a stovky kilo zeleniny. Cíl byl jasný: zpracovat 400 kilo zeleniny, z níž se bude v sobotu u Národního divadla vařit.

Když jste do Studia Alta vešli, okamžitě vás začaly pálit oči. Místností se linul štiplavý vzduch ze stovek oloupaných cibulí. „Nejdřív jsem taky plakal. Zkoušel jsem i rady, které jsem v minulosti slyšel, tedy například vzít si žvýkačku. Po chvíli jsem ale brečel zase a všichni ostatní se mnou. Teď už jsme si zvykli,“ říká Tomáš, který stál u kráječe a s cibulí přišel do styku nejvíc ze všech.

Dobrovolníci přicházeli i vpodvečer. Každý, kdo se chtěl zapojit, musel podepsat, že je odpovědný za jakékoliv zranění, které si přivodí. Poté už se mohl vrhnout na zpracování brambor, česneku, mrkve, kedluben či petržele.

Ze studia odcházeli poslední dobrovolníci až pozdě večer. A ráno od šesti už u Národního divadla stavěli improvizovanou „restauraci“.

Lidé stáli fronty

U divadla to v sobotu vypadalo jako v jídelně. Organizátoři spojili stoly k sobě a překryli je červeným ubrusem s bílými puntíky. První strávníci k nim usedli po poledni.

Nejdříve se stály na jídlo fronty, poté už se na každého dostalo hned. Jako první se podávala indická polévka, následně minestrone. „Polévka byla famózní. Kdybych nevěděl, jaký je účel tohoto happeningu, tak bych nezaregistroval žádný rozdíl v surovinách,“ pochvaloval si Vít.

Fotogalerie
22 fotografií

Podobný názor měli i ostatní. „Polévka byla skvělá. A rozdíl jsem zaznamenal takový, že z ní mám mnohem lepší pocit, než kdybych ji kupoval někde v obchodě. Protože je to jídlo s příběhem,“ měl radost Pavel.

Lidé si navíc jako bonus mohli zdarma odnášet i pytlíky se zeleninou, jejíž tvar nebyl ideální.

Zprávy z metropole zábavnou formou, to je nový pořad Selfie z Prahy. Reportér Matěj Smlsal pro vás celý týden natáčí události na selfie tyč. Podívejte se na aktuální díl:

Video
Video se připravuje ...

Selfie z Prahy: Hrobku nabízejí jako byt. A nový přívoz nezvládá nápor davů Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček