Dvě noci v metru a další stanice hotová. Můj nový mural najdete ve stanici Můstek na trase A,“ pochlubil se ve čtvrtek v noci umělec Pasta Oner na Facebooku.

Ten, stejně jako Jan Kaláb či Zipper, už zkrášlil i prostor na Andělu, kde se také staví bezbariérový přístup. K vidění jsou postavy či nejrůznější obrazce doplněné o nápisy. 

Graffiti si u umělců objednal přímo dopravní podnik (DPP). Snaží se vylepšit vandalismem poničené plochy.

Jednoznačným cílem je vylepšit prostor, kde cestující tráví svůj čas, a to se díky vstřícnému přístupu umělců podařilo. Oslovili jsme, stejně jako v případě projektu ve stanici metra Anděl, především renomované umělce, se kterými dopravní podnik v minulosti uskutečnil akce například v podchodu ve stanici Kačerov, Nádraží Holešovice či u stanice Vltavská,“ sdělil Blesk.cz mluvčí DPP Jiří Štábl.

„Malůvky“ se objeví i v dalších stanicích a podchodech. „Osobně si přeji, aby všechny zastávky a podchody byly nejen funkční a čisté, ale aby také esteticky obohatily veřejný prostor. Proto jsem požádal dopravní podnik, aby zpracoval přehled všech podchodů stanic a zastávek, které je nutné revitalizovat,“ uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Graffiti v metru není ve světě ničím neobvyklým. Metropole s umělci běžně spolupracují. 

Podívejte se na umění, které ozvláštnilo stanici metra Můstek:

Fotogalerie
7 fotografií