Bohuslav Svoboda, ale i další obvinění komunální politici budou vypovídat před pražským městským soudem v projednávání kauzy opencard. „Proces je velmi zásadní, protože se týká principů zastupitelské demokracie a toho, jak má zastupitelská demokracie pracovat,“ řekl soudu Svoboda.

Podle Svobody vyšetřovatel kauzy opencard použil pro svou argumentaci práci studenta práv 1. ročníku a musel se za to omluvit. Svoboda dodal, že kriminalista po omluvě odešel od policie. „Mám velký problém s tím, jak se k této obžalobě postavit,“ řekl exprimátor s tím, že výklad faktů je podle něj účelový.

Svoboda zdůraznil, že postup ohledně nových smluv potvrdil právník. Půlhodinové jednání o smlouvách bylo podle něj zhruba dvojnásobné oproti době, po jakou se jedná v jiných případech. Smlouvy s Haguess bylo podle Svobody navíc nutné schválit. „Jinak bychom se vrátili k papírovým jízdenkám, tedy někam do doby, kdy v Praze jezdila koňská dráha,“ dodal.

Bývalý šéf radnice také zpochybnil zmínku v obžalobě, že radní o předmětné zakázce jednali pouze půl hodiny. „Nevím, jak je možné posoudit při nepřítomnosti na takovém zasedání, zda je půl hodiny moc, nebo málo,“ podotkl. Doplnil, že hodnotící komise se předtím sešla sedmkrát.

Desítka radních a pět členů hodnoticí komise čelí obžalobě v souvislosti s dvěma smlouvami, které Praha uzavřela s firmou Haguess. Městu údajně způsobili škodu 24,9 milionu korun. Obvinění toto tvrzení odmítají.

Bývalá pražská radní pro IT Eva Vorlíčková obžalovaná soudu řekla, že po jejím nástupu do funkce byl odbor v dezolátním stavu. Problémy byly dlouho neřešené, jedním z nich právě karta opencard.

„Začali jsme konat ihned, ne až na poslední chvíli,“ reagovala Vorlíčková na výhrady obžaloby. „Ten, kdo nekonal, bylo vedení města z let 2009 a 2010 a následně radní pro informatiku (Karel) Březina,“ poznamenala.

Vedle Svobody a Vorlíčkové by se ve středu měli dostat ke slovu někdejší Svobodův náměstek Ivan Kabický (ODS), exradní pro životní prostředí Radek Lohynský (ODS) a současný zastupitel Lukáš Manhart (TOP 09). Politikům hrozí až osm let vězení.

Proč není obžalován „Bém a jeho parta“?

V úterý u soudu vypovídali tři současní pražští zastupitelé za TOP 09 Pavel Richter, Václav Novotný a Josef Nosek. V minulosti byli radními – Richter měl na starosti infrastrukturu, Novotný kulturu a Nosek dopravu. V dubnu 2012 všichni tři hlasovali pro uzavření smluv s Haguess na podporu programového vybavení opencard v jednacím řízení bez uveřejnění. Podle obžaloby tak Haguess neoprávněně zvýhodnili.

Trojice mužů shodně uvedla, že podklady pro jednání připravili úředníci a oni neměli důvod materiálům nevěřit. Politici zároveň tvrdili, že uzavření smluv byla jediná možnost, jinak by se musel systém Opencard zastavit nebo by zkolaboval. Nosek se podivil nad tím, že není obžalován „Pavel Bém a jeho parta“, když právě za primátora Béma (ODS) projekt opencard vznikl.