Zmiňované zeleni se v květináčích příliš nedaří. Kvůli nedávné vlně veder začaly stromky usychat a zdá se, že jim nesvědčí ani místo vysazení. „Umístění stromů do takovýchto květináčů není vhodné. Víme o tom. Nemůžeme je ale odstranit ani přemístit – kvůli evropské dotaci,“ vysvětlil mluvčí Prahy 5 Jan Klindera pro Lidové noviny.

Problémem je ve vedrech i to, že na stromky svítí přímo slunce. Radnice ale nemůže podle mluvčího s květináči pohnout a někam je jen tak přemístit, mohla by přijít o unijní prostředky.

„Jinými slovy, teď s tím nemůžeme dělat vůbec nic kromě toho, že se budeme o ty stromy starat nejlépe, jak to jen půjde. A to také děláme,“ řekl serveru Lidovky.cz Klindera.

Místostarosta Prahy 5 Jan Smetana ale v pořadu Selfie z Prahy, což je nový projekt Blesk TV informující o dění v metropoli, upřesnil, že s padesáti truhlíky mohou nakládat dle uvážení. „My máme květináčů 270, z toho 50 je vyřazených z projektu a můžeme si je umístit, kamkoliv chceme. Když se obloží dřevem a osadí keři a trvalkami, tak vypadají velmi hezky. Po zkušenostech a diskusích s občany bychom je chtěli umístit postupně do veřejného prostoru,“ prozradil.

Jako první získaly dřevěné obložení květináče u komunitního centra Prádelna. „Obložení vyjde na 10 až 20 tisíc. Potom je velmi drahé jejich přemístění,“ dodal Smetana.

Květináče se začínají obkládat dřevem. Podívejte se na reportáž v novém pořadu Selfie z Prahy: 

Video
Video se připravuje ...

Selfie z Prahy: Problém s Wi-Fi v nové tramvaji. A proč si město pronajalo ovce? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Praha 5 začala s rozmisťováním obřích květináčů na začátku prázdnin v roce 2012. Pořídila je v rámci projektu Snížení imisní zátěže ozeleněním ulic. Na umístění květináčů a vysazení zeleně dostala z evropských fondů zhruba 16 milionů korun, další 1,5 milionu dala ze svého.

Proti obřím truhlíkům se záhy zvedla vlna odporu. Zabíraly totiž místo, lidé kolem nich obtížněji projížděli například s kočárky a podle řady občanů byly nevzhledné. Minulé vedení radnice je proto z ulic přemístilo na volná prostranství, třeba ke Smíchovskému lihovaru. V zimě letošního roku dokonce radnice uvažovala o tom, že by je zakopala pod zem.