Úřad ale počítá s tím, že cena se vyšplhá ještě mnohem výš. „Zveřejnili jsme dražební vyhlášku. Vyvolávací cena je stanovena na 790 milionů korun, ale vzhledem k masivní kampani, kterou jsme pro tento prodej připravili, čekáme, že bude významně navýšena,“ řekla Lidovým novinám ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Dá se čekat, že lukrativní palác ze 17. století se prodá za více než miliardu. To by ho učinilo nejdražší budovou prodanou státem v historii.

Úřad začal zájemce shánět už sám. „Požádali jsme o pomoc CzechInvest s jeho sedmi zahraničními pobočkami, naše ambasády v zahraničí i zahraniční zastupitelské úřady v Česku, aby pomohly s oslovováním potenciálních zájemců. Také jsme přímo oslovili 60 velkých developerských a investičních společností,“ dodala Arajmu.

Účast na dražbě zatím přislíbilo kolem 70 zájemců. Aukce proběhne na konci září, zápisné činí 10 milionů korun.

Budova už je vyklizená, na vystěhování využil ÚZSVM vězně.

Stát prodával nevyužívané budovy už dříve. Zřejmě rekordním státním prodejem byla budova bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad na náměstí Republiky. Ministerstvo vnitra se jí zbavilo v polovině 90. let za v přepočtu 913 milionů. Nyní na místě stojí obchodní centrum Palladium.