Z šesti nahlášených událostí, které bude policie v sobotu v Praze ve větší míře sledovat, bude největší pozornost zaměřena na pátý ročník týdenního festivalu Prague Pride. Ulicemi se vydá tradiční pochod hrdosti a organizátoři neponechali nic náhodě.

„Spolupracujeme s policií, vlastní bezpečnostní službou a dalšími institucemi stejně jako v minulých letech. Takže věříme, že stejně jako v minulých letech proběhne vše bezproblémově,“ řekla Blesku mluvčí Prague Pride Bohdana Rambousková.

„I když to třeba pro účastníka není na první pohled zřejmé, máme vždy velmi kvalitní bezpečnost,“ uklidňuje s tím, že k dispozici jsou jak dobrovolníci, kteří pomáhají s organizačním zajištěním průvodu, tak také bezpečnostní služba a policisté. „A pak jsou tu takové ty oči, které jsou všude v průvodu,“ varovala bez bližšího upřesnění případné provokatéry.

Extremisté proti homosexuálům

Provokacemi organizátorům pochodu hrozila krajně pravicová Národní demokracie a její šéf Adam B. Bartoš. Ten vyhlásil „kampaň proti bukvicím“ s cílem zrušit průvod.

V pátek však Blesku tuto informaci vyvrátil: „Máme sraz na Vyšehradě a půjdeme jinou trasou. S ‚homoušema‘ se nepotkáme, z Vyšehradu vyrazíme k budově České televize, kterou považujeme za hlásnou troubu vládní propagandy,“ řekl. Očekává, že na setkání dorazí přibližně tisícovka příznivců krajní pravice.

Dlouhá sobota pro policisty

Policejní složky budou ve zvýšené pohotovosti a v ulicích celou sobotu. „Naším posláním je zaručit klid a bezpečnost, v sobotu je řádně nahlášeno šest různých akcí, které budeme sledovat,“ řekl pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan s tím, že základem budou členové policejního antikonfliktního týmu. „Celkem bude nad rámec běžné služby nasazeno kolem tisíce policistů.“

Konkrétnější informace nechce policie z taktických důvodů sdělovat, nicméně nasazeni budou policisté z různých složek. „Psovodi, zásahové i motorizované jednotky, policisté na koních, v odpoledních hodinách vrtulník. Policisté se budou operativně přesouvat vždy tam, kde je bude potřeba nejvíc,“ prozradil Hulan s tím, že ve zvýšené míře budou v ulicích i městští strážníci.