40 let uplynulo od vydání desky Horses, která patří k nejdůležitějším počinům americké zpěvačky a básnířky Patti Smith. Při té příležitosti vyjela na turné, na jehož zastávkách zazní vždy všechny písně z alba v pořadí, v jakém se objevily na desce. Nejinak tomu bylo při pražském zastavení v Divadle Archa, které se konalo téměř na rok přesně po jejím vystoupení na trutnovském festivalu. Loni v Trutnově k nadšení z koncertu pomohl festivalový genius loci a tradiční spiklenecká atmosféra, v letošní vyprodané Arše, kde byť byl proti Trutnovu jen zlomek lidí a kde požitek umocnil uzavřený prostor klubu, jako by vystupovala Patti Smith o čtyřicet járů mladší.

Koncert začala slavným songem Gloria, který je na albu Horses první a kterým zpravidla své „běžné“ koncerty končí. Tím publikum náležitě namlsala. Protože je na desce jeden lepší kus než druhý, rozhodně si tím laťku nenasadila do nepřekonatelných výšin. Klasická Gloria naopak jen předznamenala level, kterým se bude koncert ubírat a z něhož Patti Smith neslevila ani o píď. A publikum to po každém odehraném fláku ocenilo potleskem, který zpěvačka na rozpacích musela mávnutím ruky ukončovat.

Desku přehrála celou, o každé písni vyprávěla malé příběhy, které jí publikum hltalo ze rtů. Zásadní písně Horses vznikaly v tísnivém stínu předčasných smrtí Jimiho Hendrixe, Jima Morrisona, deska samotná vyšla na den výročí smrti prokletého básníka Arthura Rimbauda... Proto když pak začala vyprávět, jak si před koncertem k obědu dala králíka a že jí moc chutnal, čekali všichni, v jaké poselství se tento úvod přetaví. Oběd ale skončil u oběda, což asi nečekala ani Patti. Z úsměvných rozpaků vyšla s grácií sobě vlastní...

Po osmi skladbách z Horses večírek pokračoval, nejprve k sakru božím Privilege, došlo také na (povinný) hit Because The Night, který napsala pro svého manžela Freda a kterému věnovala spolu s dalšími zesnulými muzikanty vzpomínku. A nemohla chybět ani agitační People Have The Power, u níž ale člověk ví, že to Patti Smith myslí vážně, když s rukama v pěst burácí do hlediště. Blok písní od Velvet Underground a My Generation od The Who byly pak zpestřením setlistu.

Když byly struny její kytary zpřetrhány, zazpívala spolu s celým sálem Happy Birthday svému synovi Jacksonovi, který ten den oslavil 33. narozeniny… Sečteno podtrženo. Ten, kdo neviděl Patti Smith poprvé, může směle zařadit pražský koncert v Arše mezi ty nejpovedenější. Lví podíl na tom mělo i publikum, které se pod (jindy zhoubnými) kopyty Horses tetelilo blahem. La petite mort.

Fotogalerie
4 fotografie