Ženy patřily na Ořechovce ke staroousedlíkům. „Byly to velice příjemné dámy. Obě byly soběstačné, byly úplně v pohodě a bez problémů. Hezky se oblékly, popovídaly si. Paní Květoslava chodila venčit pejsky a nakupovat. V domě s nimi bydlí její dcera s manželem, často za nimi chodila na návštěvu i vnučka. Nemohu tomu uvěřit. Je to velká tragédie,“ řekla Blesk.cz obyvatelka ulice.

Přestože sestry nebydlely v domě samy, neměli příbuzní zřejmě šanci požár včas zaznamenat. Došlo k němu totiž v brzkých ranních hodinách a podle hasičů se kvůli dobře utěsněným oknům nerozhořel plamenem, ale dlouho doutnal. V domě tak bylo značné množství kouře, kterého se obě ženy nadýchaly.

Hasiči je předali záchranářům v bezvědomí, ale ti jim bohužel už nedokázali pomoci. Na místě pak zajišťovali stopy kriminalisté. „Případ vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Škodu na domě hasiči odhadují na půl milionu korun.

Ludmila Dvořáková byla vynikající česká sopranistka, která prorazila i ve světě. Jejím zřejmě největším úspěchem byla role Leonory v Beethovenově Fideliovi, kterou v newyorské Metropolitní opeře zpívala poprvé 12. ledna 1966.

Deník Herald Tribune ji tehdy popsal jako „mladou českou sopranistku s mimořádnými zkušenostmi z Evropy s vřelým a expresivním hlasem i dobrým držením těla“. Právě díky těmto kvalitám pak Dvořáková v New Yorku odzpívala ještě Isoldu nebo Sentu, její poslední rolí pak byla byla Ortruda v Lohengrinovi, kterou roku 1968 zaznamenal i rozhlas.

V roce 2003 vyšel na CD její recitál pořízený ze vzácných studiových nahrávek pro Supraphon a Československý rozhlas. Orchestr Národního divadla v Praze na nahrávkách řídil manžel pěvkyně Rudolf Vašata.

Fotogalerie
23 fotografií