ANO, ČSSD a Trojkoalice, které vládnou Praze, se už zase hádají. Trojkoalice nesouhlasí se jmenováním Jana Kábrta do funkce úředníka, který bude dohlížet na přípravu metropolitního plánu. Tedy mapy, která stanovuje, kde se může stavět, kde ne a jak vysoko.

Kábrta zvolila výběrová komise a jeho jmenování v úterý posvětila rada. Členové Trojkoalice, kteří hlasovali proti, teď požadují nové výběrové řízení.

Já se ptám, jak může takový úředník dohlížet na přípravu metropolitního plánu, když k tomu není vůbec kompetentní a ještě je ve střetu zájmů? To je ohrožení pro celé město,“ řekl Blesk.cz náměstek Matěj Stropnický (Trojkoalice).

Upozorňuje například na to, že v době, kdy byl Kábrt vedoucím odboru územního rozvoje v Praze 11, předkládal projekty, které poté soud označil za protiprávní. Policie kvůli nim dokonce obvinila desítky zastupitelů.

„Navíc Kábrtův bratr pracuje v architektonické firmě Romana Kouckého, který vytváří metropolitní plán,“ upozorňuje Stropnický na střet zájmů. „Mám jistotu, že pan Kábrt bude usilovat o to, aby zájmům developerů bylo po všech stránkách v metropolitním plánu vyhověno,“ dodal.

Přímo Jan Kábrt odmítl na Stropnického výtky reagovat. „Bez komentáře,“ odpověděl na všechny dotazy Blesk.cz.

S požadavkem vypsat nové výběrové řízení ale Trojkoalice zřejmě neuspěje. Oba koaliční partneři jsou totiž proti.

Náměstek: Stropnický neprosadil kamaráda

„Za sebe můžu říct, že výběrové řízení proběhlo podle všeho standardním způsobem. Odmítám, aby někdo manipuloval řízení tak, jak si to představuje pan Stropnický. Skutečně, pan Stropnický si neprosadil nějakého kamaráda nebo kamarádku. Odmítám, aby místa ředitelů odborů byla zmanipulována politicky,“ řekl Blesk.cz náměstek Petr Dolínek (ČSSD).

Výběrové řízení nezpochybňuje ani náměstkyně Eva Kislingerová (ANO). „Já teda nebyla v komisi, ale jestliže něco projde výběrovou komisí, tak nemám důvod pochybovat o tom, že ten člověk je kompetentní a vybrán dle kritérií, která jsou uplatňována,“ sdělila.

Komise byla šestičlenná a kromě Stropnického v ní zasedala i ředitelka magistrátu Martina Děvěrová. A v tom vidí Stropnický další střet zájmů. „Zjistil jsem, že partner Děvěrové má dceru, která je Kábrtovou manželkou,“ tvrdí.

Trojkoalice hrozí, že pokud se nevypíše nové výběrové řízení, vyvolá dohadovací řízení o osudu koalice.