Rekonstrukce objektu, který se nachází nedaleko Václavského náměstí mezi ulicemi 28. října a Rytířská, má začít ještě letos. Praha zahájila stavební řízení a teď už se čeká jen na vydání stavebního povolení. „To lze předpokládat zhruba v polovině srpna. Poté se již může začít stavět,“ sdělila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Cílem opravy je vytvořit velkorysou bazilikální halu s hlavní a příčnou lodí, místu jejich křízení bude dominovat mohutná kopule. Tuto podobu měla budova do 70. let minulého století.

„Jenže pak se rozhodli, že to prostředí jakoby vylepší. Ale místo toho, aby budovu pořádně opravili, tak do ní vestavěli v podstatě další objekt. Vytvořili strop s klimatizací, čímž znemožnili průhled na původní konstrukci a tím dům v podstatě zabili,“ tvrdí historik architektury Zdeněk Lukeš.

Ten vzpomíná, že do 70. let stály v ohromné hale dřevěné stánky a pulty. Po zásahu ale tržiště zmizelo a prostor se rozdělil. Vznikl zde supermarket a další obchody.

To se ale vedení Prahy nelíbí. „Stávající podoba Staroměstské tržnice i její aktuální využití jsou zcela nevyhovující. Odstraní se všechny nepůvodní prvky budovy a vrátí se její původní účel, tedy provozování trhového prodeje,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Kromě stánků i gastroprovoz

Nyní se počítá s prostorem pro přibližně padesát prodejců, začátkem 20. století jich tam ale bylo až tři sta. Trhovci stávali u stánků, které byly označeny jejich jmény. Také nyní se počítá s tabulkami, které mumraj na trhu zpřehlední.

Stánky budou od sebe odděleny uličkami, prostor pod hlavní a příčnou lodí zůstane volný jako komunikace. „Prodej ve stáncích doplní dva gastroprovozy, které budou mimo jiné umožňovat ochutnávku nabízených výrobků. V rámci rekonstrukce se upraví i exteriér budovy a vzniknou parkovací místa,“ dodal Hofman.

Video
Video se připravuje ...

Z ušmudlané pasáže vznikne v Praze nádherná tržnice. Pro 50 farmářů. Matěj Smlsal

Praha za rekonstrukci, jejíž cena je zatím nejasná, nezaplatí nic. Vše si uhradí nájemce, který pak bude zajišťovat provoz tržnice. Toho teď město vybírá.

„Těším se, že se objekt opraví a opět vynikne v plné kráse. Je jednou z nejhezčích tržnic v Praze. Některé tržnice už totiž změnily funkci. Například z vinohradské udělali prodejnu luxusního nábytku a designu, ze smíchovské je knihovna, další se většinou zbořily,“ lituje Zdeněk Lukeš.

Podívejte se, jak tržnice vypadá teď a jak se promění:

Fotogalerie
20 fotografií