„Je to návrh, se kterým jde Dolínek (náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek – pozn. red.) do rady a nepředpokládá, že by to neprosadil,“ potvrdil Blesku plánovanou akci s parkováním zdroj blízký vedení pražské sociální demokracie.

Nyní rezidenti platí za jeden vůz 700 korun na rok, podle plánu by cena měla být 1500 korun, ale pouze pro takzvané květinkové zóny – tedy pro určitou oblast, která obklopuje dané bydliště. „Ale například na Praze 6 by mělo takových zón vzniknout pět, a pokud bude chtít mít řidič kartu na celou oblast, tak ta cena bude přibližně nějakých pět tisíc korun,“ prozrazuje dále zdroj.

Plán má prý jedno velké ALE – a to pokud by měl vlastník vozidla zároveň zakoupenou roční MHD jízdenku za 3650 korun, pak by měl platit svých starých 700 korun. A jak zní oficiální vyjádření pražského magistrátu? Jeho mluvčí Vít Hofman Blesku přiznal, že opravdu takový plán existuje: „V této otázce ještě nepadlo žádné rozhodnutí, zatím jde jen o návrhy a vize, které je potřeba dále projednat. K situaci by se pak měly v dalších krocích vyjádřit například i městské části. Bližší informace proto zatím nemáme.“

Svoboda: Je to špatný krok

Blesk se na názor zeptal i bývalého primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS): „Je to špatný krok. Celý problém spočívá v tom, že se musí najít rovnováha mezi místy pro rezidenty a místy na krátkodobé parkování, například pro řemeslníky. Zdražením parkování pro místní to nevyřeší, to se nic nestane. Celé to ukazuje, že problém Prahy je problém složitý a měl by to řešit někdo, kdo tomu rozumí. A ta cena? Když se změní o 100 korun, tak to není tak velké, ale až šestinásobek? To je věc mimo diskusi, jak bych řekl.“

A co na tento plán říká bývalý radní pro dopravu Jiří Nouza (TOP 09)? Muž, který plánoval naopak zlevnění parkovacích kartiček pro rezidenty na 400 korun v květinkových zónách? „Já o tom vůbec nic nevím, tak to nemůžu komentovat. Ještě jsem o tomto plánu neslyšel. My jsme šli opačným směrem pro rezidenty a chtěli jsme to zlevnit a dál regulovat. Nemyslím si, že je to reálný a správný krok,“ řekl v pondělí.

Takto by mohlo parkování v Praze vypadat.
Autor: Blesk