Kritici architektury si neberou servítky. Skupina Archwars v příspěvku na Facebooku míní, že Libeňský most prakticky půjde k zemi.

„Praha po dlouhých peripetiích přistupuje k destrukci mostu od Pavla Janáka z roku 1928. Jde o záměr, který se táhne od doby, kdy Praze vládli odborníci Pavla Béma. Praha prostě baví a zde baví obzvlášť. Po „rekonstrukci“, jak akci nazývá, z mostu totiž zbudou jen spodní části pilířů, které jsou ve vodě. Na ně bude posazena široká mostovka,“ uvádějí Archwars.

Libeňský most půjde konečně k zemi...Praha po dlouhých peripetiích přistupuje k destrukci mostu od Pavla Janáka z roku...

Posted by Archwars on 30. červen 2015

Praha ale projekt hájí. Podle magistrátu je ulice Libeňský most vlastně soumostí sestávající z šesti mostů. Plánovaná rekonstrukce je výsledkem více než desetiletého náročného procesu, který se plánoval už od záplav v roce 2002.

Plánované úpravy mostu mají v rámci veřejného prostoru integrační potenciál, jak ve smyslu propojení automobilové, tramvajové, cyklistické a pěší dopravy, tak i z pohledu vodní dopravy a řešení protipovodňových opatření např. vytvořením inundačního mostu a zabezpečením funkce obou břehů Vltavy,“ uvedl tiskový mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Rozšíření původní konstrukce zřejmě nepřežije

Kritici architektury označují rozšíření mostu o pět metrů kvůli jeho zkapacitnění za špatný nápad. „Rozšíření z 21 na 26 metrů má platné stavební povolení a umožní bezpečné vedení tramvajové dopravy bez omezení na samostatném tělese, dva jízdní pruhy pro automobilovou dopravu a oboustranné chodníky se smíšenou dopravou pěších a cyklistů,“ míní tisková mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy Barbora Lišková.

Přerušení akce v této fázi a změna šířky mostu by podle magistrátu znamenalo znehodnocení přípravy. A vniveč by přišly také už vynaložené prostředky.

Objekty takzvaného Libeňského mostu navíc nejsou podle usnesení ministerstva kultury z roku 2004 kulturní památkou. Odhadovaná cena rekonstrukce mostu je dvě miliardy korun. Kdo bude celou stavbu realizovat, se teprve bude rozhodovat.

Fotogalerie
6 fotografií