Na kontroly taxikářů už nebude pravidelně chodit pouze 24 strážníků ze skupiny Taxi. Nově se k nim přidávají i zástupci magistrátu a policisté. Cíl mají jasný: vyhnat nepoctivce.

V pražské taxislužbě je několik jedinců, kteří otravují prostředí. Podle mě jde o zločinecké spolčení. Očekávala bych, že taxikáři si udělají pořádek mezi sebou. Vždyť ti nepoctiví kazí pověst všem. Být taxikářkou, snažila bych se o to, abych grázly ze své komunity vyloučila. Takhle to musíme dělat my a plýtvat na to penězi,“ rozčílila se pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Třikrát a dost

Ještě během léta začne Praha posílat taxikáře na přezkoušení. Tentokrát ale budou zkoušky probíhat jinak. U znalosti místopisu se žadatelům zakáže používat podrobný knižní atlas. Komisaři otestují i znalosti cizích jazyků. A řidiči budou muset jít také na psychologické vyšetření. „Někteří neovládají agresivitu a chovají se nevhodně,“ říká Krnáčová.

Novinkou bude i to, že pokud žadatel zkoušku nesloží ani napotřetí, ztrácí možnost ji kdykoliv v budoucnu opakovat.

Taxikářům zakážou cigarety v autě

Město zároveň zakáže taxikářům kouřit v autě, i když nevezou zákazníka. Řidiči MHD si také nesmí ve svém voze zapálit, primátorka proto nevidí důvod, proč by mohli taxikáři.

V MHD, na zastávkách, na letišti i v některých hotelech se navíc během léta začnou objevovat informační letáky. Ty budou varovat cizince před nepoctivými taxikáři. Mimo jiné jim radí, aby zkontrolovali, zda řidič zapnul taxametr. Po jízdě si mají vyžádat doklad.

Leták radí cizincům, jak se nenechat okrást v taxi.
Autor: Praha.eu

Za prvních pět měsíců tohoto roku jsme zkontrolovali 547 vozidel a u každého třetího jsme zjistili přestupek,“ informoval ředitel policie hl. m. Prahy Luděk Procházka. Kromě špatného účtování cen často sedí za volantem řidiči, kteří mají dokonce zakázáno vozit lidi.