„Událost nesmí být zametána pod koberec,“ zmínil Kolář na čtvrtečním jednání zastupitelstva městské části. „Magistrát, který je vlastníkem vodovodní sítě, od začátku strká hlavu do písku,“ tvrdí starosta.

Přibližně 32 tisíc obyvatel Prahy 6 bylo bez pitné vody od 24. do 28. května. Do vodovodu se podle původních informací poškozeným slepým ramenem dostaly splašky. Pražské vodovody a kanalizace ale teď tvrdí, že za kontaminaci může průsak z kanalizace, na kterou je napojena i střešovická nemocnice.

Voda byla znečištěná nejméně od pátku 22. května, v sobotu se u obyvatel objevily první příznaky, o den později hygienici vyhlásili zákaz pití vody.

Starosta v proslovu k zastupitelům odmítl pochybení radnice. Městská část byla obviněna, že obyvatele dostatečně neinformovala. Podle starosty ale chyběly podložené údaje. O tom, že se něco děje, se prý městská část dozvěděla v neděli kolem devíti hodin ráno. Teprve o dvě hodiny později přišla informace o kontaminaci vody a radnice se okamžitě obrátila na magistrát.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09)
Autor: ČTK

„Zdůrazňuji, že radnice aktivovala magistrát, aby konal a aby nám řekl, co máme dělat,“ uvedl Kolář. Magistrátní krizové řízení prý v té chvíli o situaci nic nevědělo.

V nemocnici skončilo 33 lidí

V Praze 6 onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo na lůžku v nemocnici. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže. Hygienici následně nařídili plošné očkování dětí proti žloutence typu A. Lékaři ve stanoveném termínu naočkovali 2269 ze zhruba 4000 dětí.

Městská část kvůli kontaminaci podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Poškození lidé se hlásí o odškodnění, které vyplácejí Pražské vodovody a kanalizace. Problémy s kontaminovanou vodou mají i v Trnové u Prahy. Kvůli znečištění nesměli nedávno vodu používat ani lidé v Hrušovanech nad Jeviškovou na Znojemsku.