"V letošním roce poroste v hlavním městě oproti loňsku poptávka po nových kancelářských prostorách o 4,6 procenta, zatímco nabídka vzroste až o 12,7 procenta. Tento přetlak na straně nabídky se projevuje v rostoucí míře neobsazenosti kanceláří a v enormním tlaku na ceny nájmů nebo poskytování slev a dalších benefitů pro klienty," uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Zájem o nové kanceláře táhnou hlavně současní klienti. Uvádí to 67 procent ředitelů developerských společností, které se zabývají výstavbou kancelářských budov v Praze. Příliv nových nájemců z regionů Česka do Prahy, případně nových firem ze zahraničí, zaznamenalo jen minimum kancelářských developerů.

Vlastníci kanceláří kvůli převisu nabídky nad poptávkou čelí výraznému tlaku na snížení ceny nájemného, tento trend by měl nadále pokračovat. "To se primárně projeví v poskytování lepších pobídek pro nájemce, jako jsou delší nájemní prázdniny nebo kompletní dokončení na klíč prostor pro nájemce," podotkl obchodní ředitel Crestylu Radim Sayed.

Developeři proto zájemce lákají nejen nejnižší cenou. "Mnozí zaměstnavatelé se dnes při rozhodování o pronájmu nebo výstavbě kanceláří intenzivně věnují tomu, jaké materiály jsou použity, jelikož je prokázané, že vnitřní prostředí výrazně ovlivňuje výkon zaměstnanců. Tedy musí se soustředit na taková řešení, která přináší tepelný, akustický a světelný komfort a v neposlední řadě pomáhají k získání certifikací stavby jako je například LEED nebo breeam," poznamenal generální ředitel Saint-Gobain Construction Products CZ Tomáš Rosák.

Tlak na cenu se v nejbližší době nezmění. "Trh kancelářských nemovitostí se v Praze potýká s převisem nabídky nad poptávkou a tato situace se bude měnit jen pomalu," tvrdí Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice.

Podle generální ředitelky HB Reavis Group CZ Olgy Humlové by ceny nájmů mohly začít mírně růst nejdříve za dva roky. "Vývoj cen bude kopírovat situaci na trhu - tedy letos ještě velký tlak na ceny ze strany nájemců, stagnace v příštím roce a doufejme pomalý nárůst od roku 2017," uvedla.

Celková plocha moderních kanceláří v Praze letos překročila tři miliony metrů čtverečních. Jen loni developeři dokončili 150 tisíc metrů čtverečních nových administrativních ploch, stejné množství je aktuálně ve výstavbě. Bez nájemce bylo na konci prvního čtvrtletí půl milionu metrů čtverečních administrativních ploch.