„Voda stále není určena pro pití,“ řekl ve středu ráno na ČT starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Podle něj je momentálně více chlorovaná, ale dochází k pokroku. Dnes byly také zveřejněny výsledky dalších rozborů vody v Dejvicích a Bubenči. Tu stále není podle hygieniků možné pít. Rozbory ukázaly závadnost vody v objektech, kde vodu zatím dostatečně neodtočili.

Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáše Mrázka analýzy ukázaly zlepšení situace, bakterie způsobující střevní potíže však zůstávají stále ve vodovodu v objektech vysokoškolských kolejí, kde kontaminovanou vodu z kohoutků nevypustili.

Lidé by měli kvůli rychlejšímu pročištění vodovodů nechat vodu volně téct z kohoutku, vodné a stočné jim PVK nebudou účtovat. Voda přímo ve vodojemu Andělka je podle rozborů čistá. Vodohospodáři do ní přidali více chloru, aby se potrubí od bakterií vyčistilo.

Voda je znečištěná od pátku, lidé kvůli ní měli střevní potíže. Stále zůstávají uzavřené některé restaurace nebo zubařské ordinace. Jiné podniky fungují v omezeném režimu a vodu na vaření a mytí nádobí nosí z přistavených cisteren.

Vedení PVK přislíbilo, že jim ušlý zisk nahradí. Odškodněni budou také obyvatelé, kteří vyhledali se střevními potížemi lékařské ošetření. Po předložení lékařské zprávy těchto asi 130 lidí dostane 5000 korun. Násobně vyšší částka čeká lidi, kteří museli být hospitalizováni.

Pokračuje také hledání příčiny havárie. Za nejpravděpodobnější PVK považují existenci slepého ramena nezaneseného v mapách vodovodní sítě. Pomocí kamery ho vodohospodáři hledají od úterního rána na asi kilometrovém úseku potrubí od vodojemu Andělka ve Střešovicích, které ústí u hotelu Diplomat na Evropské třídě. S průzkumem budou pokračovat po vybudování dalších výkopů, kterými kameru do potrubí spustí. Z jednoho místa může ujet jen 200 metrů na každou stranu.

Vodu v Dejvicích je možné použít. Po odtočení a ohřátí

Vodu z vodovodu v pražských Dejvicích a části Bubenče prý přitom lidé mohou použít již např. k mytí nádobí. Je ji ale třeba nechat nejméně pět minut odtékat a poté ohřát nad 65 stupňů Celsia, informovala městská část v tiskové zprávě. Umýt se v ní poté mohou i děti a těhotné. Lidé mají vodu nechat odtékat volně co nejvíc, aby se vodovodní potrubí pročistilo. PVK jim nebudou účtovat vodné a stočné.

Oblast se špatnou kvalitou vody je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstí pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.

Video
Video se připravuje ...

Vybrakované regály, zavřené restaurace. V Dejvicích se změnil život Matěj Smlsal, Jan Jedlička

Fotogalerie
21 fotografií