Vodohospodáři dnes ráno začali s kamerovým průzkumem potrubí v Dejvicích. Hledání slepého ramene, kterým se nejspíš do vody dostaly bakterie, zabere dva dny. Dvě kamery dnes začaly postupovat ze dvou výkopů proti sobě. "Každá kamera může na obě dvě strany ujet maximálně 200 metrů, což je délka přívodního kabelu," vysvětlil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.

Výsledky hledání nebudou mít vliv na to, kdy budou moci obyvatelé Dejvic a Bubenče znovu pít vodu z kohoutku. Očekává se, že to hygiena povolí ve středu. Ve vodě byly v neděli zjištěny koliformní bakterie, které způsobují střevní potíže. Na 32 000 lidí se ocitlo bez pitné vody, museli pro ni k cisternám.

PVK nyní zkoumá asi kilometrový úsek od vodovodu Andělka ve Střešovicích do Dejvic. Dělníci se pustili i do dalších výkopů, aby mohli vložit kamery do potrubí i jinde. "Až se rameno najde, tak se tam udělá výkop a stoka se zaslepí," vysvětlil Mrázek.

PVK dá lidem, kteří byli u lékaře, 5000 Kč

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) přitom odškodní lidi, kteří kvůli střevním potížím způsobeným znečištěnou vodou v pražských Dejvicích a Bubenči vyhledali lékaře, 5000 korunami. Hospitalizovaní dostanou řádově více.

Vodohospodáři navíc nebudou odběratelům v době odstávky vody v Praze 6 účtovat vodné a stočné, uvedl šéf PVK Petr Mrkos. "Odškodnění má několik forem. V průběhu odstávky nebudeme účtovat vodné a stočné a každého, kdo za námi přijde s lékařskou zprávou, odškodníme. V případě lidí, kteří nebyli hospitalizováni, to bude 5000 korun. U hospitalizovaných řádově více," řekl Mrkos.

Podle Zdeňky Jágrové z pražské hygienické stanice lékařskou pomoc dosud vyhledalo 160 až 200 lidí. Mrkos současně uvedl, že voda byla ve zmíněné oblasti kontaminována bakteriemi v pátek, nikoliv ve čtvrtek, jak tvrdili někteří lidé na sociálních sítích, ale také v televizním vysílání. První příznaky střevních potíží se u lidí objevily v sobotu odpoledne, uvedl dnes Mrkos.

Video
Video se připravuje ...

Vybrakované regály, zavřené restaurace. V Dejvicích se změnil život. Matěj Smlsal, Jan Jedlička

Fotogalerie
17 fotografií