„Začalo to už ve čtvrtek. Zvracela jsem krev a toaleta špičková,“ řekla České televizi paní Hana u jedné z cisteren na pitnou vodu, které Praha rozestavěla po zasažené městské části. „Jestliže ta nákaza tady byla už dříve, my jsme o tom opravdu nevěděli, protože nám to nikdo neřekl,“ reagoval starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Vodu na Praze 6 znečistila bakterie E.coli, která, když se dostane ve větším množství do lidského těla, způsobuje průjmy, nevolnosti a zvracení.

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) určily v pondělí přibližné místo, odkud je voda touto zákeřnou bakterií znečišťována. „Kontaminovaný je vodovodní řad DN500, který vede z vodojemu Andělka. Nejpravděpodobnější je, že jeho součástí je zaslepené potrubí nezanesené v mapách, kde se rozmnožily bakterie, a dostaly se tak do systému. Místo kontaminace budeme i nadále intenzivně hledat,“ řekl Blesk.cz generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos.

K hledání místa poslouží kamerový systém, pátrat se začalo mezi vodojemem Andělka a hotelem Diplomat. Vodohospodáři vodu poprvé testovali v pátek kvůli poklesu tlaku při instalaci nových vodoměrů. „Než jsme dostali výsledky rozborů, které trvají jeden den, už jsme měli informace z nemocnic,“ řekl Mrkos.

Oblast na Praze 6, kde se objevily problémy s bakteriemi ve vodě.
Autor: Infografika Blesku

Obyvatelé pražských Dejvic a Bubenče se budou muset obejít bez pitné vody nejméně do středy, veškerá zdravotní rizika je třeba vyloučit po dalších testech. 

Lidé nemohou závadnou vodu pít, používat na vaření, ústní hygienu či mytí obličeje. Mohou v ní prát, umyté nádobí by měli opláchnout pitnou vodou. Za období, kdy není voda ve vodovodu pitná, za ni nebudou zákazníci PVK platit. Vedle toho mohou lidé žádat i o tisícové kompenzace. 

Bez pitné vody je od víkendu asi 32 000 místních obyvatel, provoz musely omezit školy i restaurace. Po vyčíslení ušlého zisku dostanou odškodnění i firmy, PVK jsou pro takové případy pojištěny. Asociace hotelů a restaurací (AHR) provozovatelům nabízí právní pomoc při vymáhání kompenzací. 

Video
Video se připravuje ...

Dejvice Matěj Smlsal, Jan Jedlička

Fotogalerie
15 fotografií