Většina postižených škol požádala rodiče, aby dnes dětem dali s sebou balenou vodu na pití a větší svačinu. Část mateřských škol zase vyzvala rodiče, aby pokud mohou, vzhledem k omezenému provozu nechali děti doma.

Například Mateřská škola Terronská dnes nepřijímala děti matek, které jsou na mateřské dovolené. Ostatní rodiče vedení školky na webu požádalo, aby své potomky nechali doma, a pokud je do školky přivedou, tak s balenou pitnou vodou. Školka dnes i v úterý zrušila odpolední kroužky keramiky, sportovních her či angličtiny.

Voda v oblasti Dejvic a Bubenče obsahuje vyšší koncentrace koliformní bakterie, která způsobuje průjmová onemocnění a další střevní potíže. Mimořádná opatření mají platit minimálně do středy. Závadnou vodu nelze pít ani ji nelze použít při vaření, čištění zubů či mytí rukou a obličeje, dá se v ní prát. Podle posledního doporučení by obyvatelé postižených oblastí měli umyté nádobí opláchnout nezávadnou pitnou vodou.

Školní jídelny musely měnit jídelníčky

Ke změnám došlo často i v rámci školního stravování. Podle informací z webových stránek škol někde zvolili studenou kuchyni, například bagety a jogurty, jinde kuchařky připravily dětem i učitelům pizzu. Ve školních jídelnách se objevilo jednorázové plastové nádobí a příbory, neboť hygienici zprvu nedoporučovali v kontaminované vodě ani mýt nádobí.

Mateřská škola v Čínské ulici dnes podávala dětem jen studenou stravu a zrušila akci, při níž měli předškoláci v noci na úterý přespat ve školce.

Základní škola Bílá musela kromě stravy řešit i jiný problém - velkou část učitelů postihly střevní potíže, řekl ČTK ředitel školy Martin Molčík. Polévku a hlavní jídlo dnes ve školní jídelně nahradily bagety a jogurty, i v dalších dnech připraví jídla, které nevyžadují použití vody, tedy například mraženou pizzu.

Video
Video se připravuje ...

Nouzový režim v Dejvicích: Děti si nemyjí ruce a obědvají chleba Matěj Smlsal, Jan Jedlička

Restaurace v Dejvicích měly méně hostů

Problémy s vodou se přitom projevily i jinde. Restaurace v Dejvicích, které i přes omezené zásobování pitnou vodou dnes otevřely, měly většinou sice méně hostů než v běžných dnech, zavírat ale přesto nechtějí. Vyplývá to z ankety ČTK. Některé si dokonce libují, že mají více hostů než normálně, protože konkurence je nyní menší o zavřené podniky.

Zaměstnanci těchto restaurací ale musejí nosit hodně vody z cisteren, aby mohly fungovat. Například do jídelny poblíž Vítězného náměstí přišlo díky uzavření restaurací v okolí víc zákazníků. "Ale je to vykoupené dřinou, pořád nosíme vodu. Přijít jsme museli o dvě hodiny dřív," řekl ČTK její provozovatel.

K přistaveným cisternám musejí mnohokrát za den i zaměstnanci ostatních podniků, které zůstaly otevřené. V ulicích Dejvic a Bubenče, které budou bez pitné vody nejméně do středy, jich stojí kolem 60. Podle ředitele Pražských vodovodů a kanalizací Petra Mrkose jsou cisterny pravidelně doplňované, a pokud bude někde třeba, mohou přistavit i další.

Kvůli koliformním bakteriím, způsobujícím střevní potíže, muselo asi 130 lidí vyhledat lékařskou pomoc, dva skončili v nemocnici. Podle Mrkose mohou tito lidé po vodohospodářích žádat odškodné, stejně jako podniky, které prokážou ušlý zisk.

Oblast se špatnou kvalitou vody je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstím Pod Kaštany, ulicemi Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.

Fotogalerie
13 fotografií