15 kilometrů navlhlých kabelů oddálilo otevření tunelu Blanka. A současné vedení Prahy se obává říct jasný termín, kdy by se měl tunelový komplex za 37 miliard otevřít. Není divu, v předchozích případech šlo vždy o plané řeči.

Kontrola tunelu navíc odhalila vodu na dalších místech, upozornil server Lidovky.cz, který má prý k dispozici zápis o této kontrole. Celkem mělo jít o 60 šachet, v Blance jich je několik stovek. „Ve 40 šachtách bylo vlhko a ve dvaceti byla voda. Na pochůzce jsem nebyl, tak přesně nevím, v jakém rozsahu to bylo. Ale pokud je té vody takhle málo, pak by to nemělo znamenat vůbec nic,“ reagoval na závěry kontroly Alexandr Butovič, výrobní ředitel projektanta Blanky, firmy Satra.

Voda však prý opět kape na technologie, upozornily Lidovky.cz na další problémy s vlhkostí v tunelu. A spekulují, zda se voda opět podepíše pod prodloužení otevření tunelu.

Kdy se Blanka dočká otevření, tak zdaleka není jasné. Při předchozím kontrolním dnu v Blance se dodavatelé s městem dohodli předběžně na 15. září. Otevření tunelu se však prodloužilo už několikrát. Naposledy jej město plánovalo uvést do provozu na jaro 2015.

Výměna navlhlých kabelů probíhá, bude nutné provést i zkoušky nových kabelů. Firma ČKD Praha DIZ by mohla být s výměnou kabelů hotova do konce letošního července.  Pokud by ale bylo nutné vyměnit další kabely, termín by mohl být opět posunut… Kdo zaplatí výměnu poničených kabelů, se budou strany domlouvat až po otevření tunelu. Náklady na výměnu se budou řešit na základě původní smlouvy, sporné částky arbitráží.

Tunel Blanka před časem kritizovala i kritička kvality českých silnic, dálnic a dopravních staveb Miloslava Pošvářová. Ta však musela odejít z oboru. Proč se bojí mluvit o tom, co dnes dělá? Podívejte se na rozhovor na Blesk TV.

Video
Video se připravuje ...

Drsná kritička dálnic má strach: Kdo po ní jde? Zuzana Brzáková, Jan Jedlička