Dva policisté loni v srpnu pronásledovali po pražském Chodově mladého motorkáře. Radek si celou věc uvědomil a zpomalil, policisté do něj ale autem nabourali. Mladík utrpěl těžká poranění – dokonce i tříštivou zlomeninu nohy. Strážník ho zadržel a spoutal.

Záběry průmyslových kamer ale ukazují druhého policistu, jak muže kopl a dvakrát uhodil pěstí do obličeje. A proč Radek prchal? Vyjel si na motorce, na kterou ještě neměl řidičák. „Pamatuji si jen, jak letím, a pak jsem se probral až na zemi,“ řekl mladík vyšetřovatelům. Mladík navíc vypověděl, že mu policisté po nehodě nadávali a vyhrožovali. Zaznělo i: „Doufám, že chcípneš, ty svině!“

Policista, který řídil služební vůz, a byl tak viníkem nehody, se ke všemu přiznal a svého činu litoval. Mladíkovi navíc zaplatil škodu, kterou neuhradila pojišťovna. Původně měl být souzen za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a hrozily mu až dva roky. Žalobce jeho stíhání ale pozastavil, policista dostal zkušební lhůtu 21 měsíců. Když se nedopustí ničeho nezákonného, bude zproštěn viny. 

Záznam z průmyslové kamery: Policista kopl do ležícího motorkáře
Autor: Reprofoto Události Česká televize

„Obviněný vyhověl všem stanoveným zákonným podmínkám… Na následném násilném jednání vůči poškozenému (motorkáři) se zjevně nepodílel… Vzhledem k uvedenému bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno,“ uvedl žalobce pro server Novinky.cz.

To se ale nelíbí poškozenému mladíkovi a jeho advokátovi. „Nebyly tam zohledněny veškeré okolnosti, které jsou ze zákona vyžadovány pro podmíněné zastavení trestního stíhání, nebyla zohledněna veškerá jednání ze strany obviněného. Je pravdou, že to asi chtějí zastavit co nejrychleji,“ uvedl advokát Radek Bězděk.

Policista se hájil tím, že se snažil přečíst poznávací značku motorky a až pozdě si všiml, že mladík brzdí. Policista, který mladíka zbil, se navíc při nárazu do motorky – a později i do sloupu – uhodil hlavou do předního skla, protože nebyl připoutaný. Tvrdil, že kvůli tomu utrpěl otřes mozku a nic si nepamatuje. Soudu se ale nevyhne a budou mu hrozit až tři roky vězení. Pokud ho ovšem soud nezbaví příčetnosti kvůli výpadku paměti z důvodu zranění hlavy...

Fotogalerie
3 fotografie