Jedno pojízdné schodiště ve stanici sice je. To ale vede do vestibulu, nikoli k zastávce autobusu 119, který jezdí na letiště.

Pražský dopravní podnik tvrdí, že se na eskalátory nezapomnělo. Vyžádat si je podle něj mělo samo letiště, které to prý ale udělalo pozdě. „V roce 2008 (při plánování projektu) letiště požadavek na eskalátory nemělo. A požadavek z roku 2013 je už z pohledu zákona o zadávání veřejných zakázek passé,“ řekl serveru iDNES.cz mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

S nápadem na využití portýrů přišlo samo letiště, protože si kritické situace bylo vědomo. Cestujícím budou pomáhat v době od 5 do 22 hodin a jejich služby budou zcela zdarma. "Unést by měli přibližně 20 až 30 kilogramů, což je maximální hmotnost zavazadla určeného pro přepravu letadlem. Podle toho, jak se služba osvědčí, bychom nosičům mohli časem určit oficiální dress code,“ řekla serveru mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

Časem by měla situaci ve stanici vyřešit železniční rychlodráha, která by měla cestující na letiště dopravovat místo autobusů. „I z tohoto důvodu je ve vestibulu stanice metra už předpřipraven bezbariérový tunel, který povede přímo k vlakové zastávce,“ uvedl mluvčí.

 

Fotogalerie
6 fotografií