Nápoje se mají ve Stromovce prodávat od poloviny května do konce září. Tedy logicky v době, kdy je venku teplo, a majitel stánku tak bude mít skvělý kšeft.

V dokumentu, kterým Praha svůj záměr zveřejnila, stojí, že pojízdné prodejny budou mít 2 m2. A město je pronajme „za dohodnuté nájemné 10 Kč/m2/den“. Jaruše Kovaříková z odboru městské zeleně, který za pronájmem stojí, nepovažuje částku za nijak výjimečnou. „Vychází z usnesení a vyhlášky hlavního města,“ tvrdí.


A skutečně. Blesk si ověřil, že v Praze už více než deset let platí vyhláška, která stále dovoluje pronajímat místa za neskutečně nízké ceny – například jen za pár korun. V dokumentu se ale také píše, že jde o částky minimální, takže město si pak jejich konkrétní výši určuje samo. A dvacetikoruna denně za stánek je rozhodně málo.

Video
Video se připravuje ...

To je vtip? V pražské Stromovce můžete podnikat za 20 korun na den! Matěj Smlsal, David Malík

Plánovaný pronájem může ještě překazit rada, která ho brzy dostane ke schválení. A primátorka Adriana Krnáčová (ANO) Blesku vzkázala, že s tak nízkou částkou rozhodně nesouhlasí.

„Částky za pronájem vycházejí z rozhodnutí rady z roku 2004. Sama jsem byla nemile překvapená, jak nízký výnos z toho Praha má. Kolegům z rady v blízké době předložím návrh, aby se částky za pronájem zvýšily a odpovídaly aktuálním tržním a ekonomickým podmínkám,“ slíbila primátorka Krnáčová.

Marta Korečková, která chodí do Stromovky s vnučkou pravidelně na procházku, považuje plánované nájemné za neuvěřitelné. „Prodej pití bude pro lidi velice přínosný. Ale ten nájem se mi zdá směšný,“ myslí si.

Fotogalerie
4 fotografie