Jedním z posledních příspěvků k létajícím deskám, které prší z nebe, je video "Taková normální pracovní směna" uživatele Kuby Ďureje. Je natočené z okna jednoho ze strahovských bloků a na dvou a půl minutové nahrávce je patrné, že desek, které padají ze střechy, rozhodně není málo.

I v Praze zesiluje vítr, který již odnášel střechy napříč republikou a především v úterý má ještě zesilovat. Na problémy při rekonstrukci strahovských kolejí – konkrétně při zateplování – však studenti upozorňují delší dobu.

Video
Video se připravuje ...

Koleje Strahov: Když z nebe prší desky! Facebook Kuba Ďureje

Řada z nich se však také nastalou situací baví. "Můžeme soutěžit: Kdo chytne do pokoje z protějšího bloku víc polystyrenu," "Připomíná to scénu, kdy Harry čekal na svůj dopis z Bradavic", "Pak, až se zima nevrátí. Konečně vím, co znamená, když se řekne, že ´padají trakaře´", zní příspěvky studentů pod zmiňovaným videem, které posbíralo nejvíckrát like.

Jenže situace není zdaleka jen úsměvná. Polystyrenové desky padají i na zaparkovaná auta a působí na nich škody. Jeden ze studentů se vydal, alespoň dle Facebooku, podat na policii i trestní oznámení pro obecné ohrožení. Nepochodil. Ze strany firmy nejde o úmysl, ale nedbalost. Některé z desek zasáhly i okna v nižších patrech protější budovy. Bez střepů se to samozřejmě neobešlo.

Varování: Vyhněte se parkům a lesům

Silný vítr přitom dnes v Praze lámal stromy a větve, shazoval tašky ze střech a v mateřské školce v Liboci utrhl kus střechy i s hromosvodem. Hasiči od rána vyjeli kvůli větrnému počasí k desítkám případů, přičemž více jich bylo mezi 12:30 a 15:30. Později se situace uklidnila.

Kvůli větru, který může i v úterý dosáhnout až 90 kilometrů v hodině, doporučila Petra Fišerová z Lesů hlavního města lidem nevstupovat do parků a lesů. Hrozit tam budou pády stromů a větví. "Z důvodu zachování vlastní bezpečnosti proto všem návštěvníkům doporučujeme maximální opatrnost, případně v době trvání silného větru nevstupovat do pražských lesů a parků, a to ani na značené cesty," uvedla v tiskové zprávě.

Hasiči dnes odstraňovali následky silného větru po celé Praze, nejčastěji to ale bylo ve Vršovicích a na Vinohradech. Vedle stromů popadaných na silnice řešili i spadlé plechy a billboardy. Ve Vršovicích například spadla výloha i s dřevěným rámem na auto, doplnila mluvčí. V Nuslích v pozdním odpoledni vítr uvolnil kus střechy na čtyřpodlažním domě.

Podle meteorologů má silný vítr foukat až do středy. V noci na úterý může navíc v nárazech přechodně foukat na horách rychlostí až 125 kilometrů za hodinu. Podobná situace jako v Praze byla i na řadě dalších míst v Česku.