Blanku čeká další odložení – na jaře, jak město slibovalo, ji bohužel nebude možné otevřít. Neskutečného přešlapu se dopustili projektanti, kteří do tunelu navrhli elektrické vedení kabely, které nejsou voděodolné. A to byla chyba, protože když se Prahou v roce 2013 prohnala povodeň, dostala se voda i do Blanky.

„V tom tunelu byla na mnoha místech voda až metr a půl vysoko od dna šachet,“ uvedl podle serveru Aktuálně.cz soudní znalec Jiří Fiala. Právě on odhalil stav kabelů v tunelu. Stavební prvky, které by umožnily spád vody od elektrického vedení, ale ne všude fungují, jak by měly – buď chybí, nebo jsou špatně konstruované. A to způsobilo zadržování vody v určitých místech.

Blesku ale Jiří Fiala popřel fakt, že by pro magistrát dělal nějaký posudek. Informace, které poskytl server Aktuálně.cz ale nepopřel.

František Polák, mluvčí stavební firmy Metrostav, celou situaci neřeší – prý se jich netýká. „My se k této situaci nemůžeme vyjádřit. Za nás je stavební část hotová. Debaty o kabelech jdou úplně kolem nás.“

Exprimátor Bohuslav Svoboda Blesk.cz řekl: „Je to zvláštní věc a principiálně by měly být takové kabely odolné proti vodě. Je to hodně nesmyslné. Za prvé v takovýchto stavbách se přeci má očekávat, že se tam drží vlhkost. A je taky divné, že se řeší, že je to od té doby, co byly záplavové deště, ale to už je taky nějaká doba. Osobně si myslím, že problém byl v tom, že se zakonzervovala ta stavba. Kdyby byla otevřená a fungovala, tak tam ta voda odtéká, ale takhle?“

„Je to tak, že Praha nemá ve smlouvě s ČKD stanovený termín. A to je myslím velký problém. Prý to bylo tak, že se zjistilo, že jsou ty kabely v Blance na kraji životnosti a po otevření by hrozilo, že by se musely hned opravit. Co se týče kabelů, které nejsou odolné proti vodě? Blanka je pro všechny, co se na ní podíleli, to NEJ a všichni se do ní snažili taky dát to NEJ, co měli a mohli. Možná to bylo tak, že tam dali ty nejlepší nehořlavé kabely, které už možná nejsou tak odolné proti vodě,“ popsal svoji teorii člověk, který má k celé situaci kolem Blanky blízko.

V celém tunelu je tak nutné vyměnit všechny kabely, hovoříme o stovkách kilometrů vedení! „Všechny se budou muset vyměnit – tunel je dlouhý 6,5 kilometru a v celém rozsahu tunelu ty protipožární a zabezpečovací kabely musí z 98 procent pryč.“ prohlásil Fiala. 

Tentokrát použijí projektanti voděodolné kabely – ty stávající odolávají pouze požáru. Podle Fialy nikdo nepočítal s tím, že by ležely ve vodě. Bez nového vedení by mohla selhat například světelná signalizace, a tak by mohlo dojít i k ohromné havárii v tunelu.

Velké množství kabelů je ale nutné objednat v zahraničí a jejich výroba bude také nějakou dobu trvat. Navíc připočítejte odstranění starého vedení, vyčištění šachet a položení nových kabelů. „Kdyby to šlo úplně hladce, tak to vidím na listopad či prosinec,“ dodal Fiala s tím, že pravděpodobnější pro otevření tunelu je ale až příští rok. A ani finančně to nebude jen drobný problém – otázkou je, zda tento přešlap zaplatí pojišťovna, nebo ne.  

 

Fotogalerie
4 fotografie