Zvědavost čínských diváků přitáhlo jméno hlavně slavné čínské režisérky Sü Ťing-lej, která napsala scénář, byla koproducentkou a ztvárnila i jednu z rolí, kvůli které dokonce zhubla 10 kilo. Druhou hvězdou filmu je herec přezdívaný čínský Justin Bieber.

Přestože premiéra proběhla teprve nyní, už na konci roku měl profil filmu na sociální síti Weibo přes 2 miliardy návštěvníků. Film vypráví příběh dívky, která se vydá do Prahy hledat stopy své babičky, která tu žila ve 40. letech. Právě v prostřizích do doby Protektorátu se objevují také čeští herci. 150členný štáb byl z poloviny domácí a tvořili ho i architekt Milan Býček a kostýmní výtvarnice Katarína Hollá.

Praha ovšem nebyla jediným místem, o kterém Číňani uvažovali. „Praha obstála v konkurenci Paříže díky filmovým pobídkám Státního fondu kinematografie, které v kombinaci s malebností města přiměly zahraniční štáb natáčet zde,“ řekl Tomáš Svoboda z České filmové komise.

Výše pobídky z české strany činila 7,8 milionů korun. Čínští filmaři v Česku utratili téměř 39 milionů. Na filmu se podíleli i čeští tvůrci. „Ačkoli se v tomto konkrétním případě nejedná o závratnou zahraniční investici, ukazuje se další potenciál filmů natáčených u nás – propagace Česka v zahraničí. Nejenže tu filmaři utratí peníze za služby a produkty, ale film se prakticky zdarma stane obrovskou reklamou na Prahu. S tím souvisí očekávaný nárůst turismu a příliv peněz například do cestovního ruchu a s ním spojených služeb,“ komentovala to vedoucí České filmové komise Ludmila Claussová. Připomněla, že zájem o Česko mezi korejskými turisty vzrostl díky seriálu Milenci z Prahy, který se částečně natáčel v české metropoli v roce 2005.

Fotogalerie
6 fotografií