Podle zákona zaměstnanci záchranek stávkovat nemohou. "Stávková pohotovost se v žádném případě nedotkne kvality ani rozsahu přednemocniční péče na území hlavního města Prahy," ujistil předseda odborové organizace pražské ZZS Jan Franěk.

Stávkovou pohotovost podle odboráře Dominika Horna podporuje kromě dvou všech 160 členů odborové organizace. Od loňského dubna se jejich počet zdvojnásobil. Celkem pracuje v pražské ZZS asi 470 lidí.

Vedení ZZS už dříve odmítlo, že by existovaly problémy, které odboráři uvádějí. Situaci označilo za součást předvolební kampaně, protože Schwarz na podzim kandidoval za ODS do Senátu.

Problémy podle odborářů začaly stížnostmi dispečerek, kterým zaměstnavatel proplácí jen 11 hodin z dvanáctihodinových pracovních směn. Zaměstnancům vadí i rozdělování pracovních týmů a jejich rotace na různých stanovištích. Postupně se nabalovaly další problémy, vyhrotily se i vztahy. "Požadujeme veřejnou omluvu za pohrdavé a vulgární výroky pana ředitele vůči zaměstnancům," doplnil Franěk. Podle něj jsou lidé, kteří se proti vedení ozvou, perzekvováni.

Problémy v záchrannné službě už řeší i magistrát jako její zřizovatel. Na ZZS plánuje poslat externí audit, který by prověřil kromě hospodaření také personální otázky.

Podobná situace se podle odborářů řešila v ZZS už před deseti lety, v souvislostí s tím prý odešlo 173 zaměstnanců. Jednotlivci podle Horna nyní už odešli, další výpověď zvažují. "Jedná se i o lékaře, kterých je nedostatek. I výpadek jednoho nebo dvou je znát," uvedl Franěk.