Šestadvacetimetrový smrk, který vyrostl na soukromém pozemku, dorazil na náměstí dnes v noci, slavnostně se rozsvítí v sobotu 29. listopadu a zhasne až na začátku ledna. Pokryje ho více než 100 tisíc žárovek. Ozdoby vyrábělo 150 designérů. Podle letokruhů je strom starý 72 let, před přepravou na nákladním autě byl zkrácený na 22 metrů.

Dnes v noci byl strom usazen do kotvicí jámy, vysoký je nakonec 20 metrů. Strom vyrostl na soukromém pozemku. Jeho majitel Miloslav Chum bydlí v Praze a dům na Benešovsku užívá k rekreaci. „Samozřejmě budu nepřetržitě koukat na to, co bylo moje, a už není,“ řekl při nedělním kácení stromu. Strom je zajištěn proti případnému pádu opravdu pečlivě; v roce 2003 bylo při nehodě zraněno pět lidí.

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Během převozu na Staroměstské náměstí se ale ukázalo, že dostat letošní strom na správné místo není jednoduché. Málem se nevešel do Pařížské ulice, a proto se muselo jet pomaleji a došlo ke zpoždění. Na místo určení dorazil strom po půl druhé ráno. Postavit ho trvalo pouhých dvacet minut, nyní je v rukou dělníků a dekoratérů.

Fotogalerie
11 fotografií