To ona byla dosud hlavní samicí, to ona vycházela do výběhu hned po Richardovi, to ona měla právo jíst po samci první... „Nyní to vypadá, že se samice Kijivu a Kamba proti Shindě spikly a že ji opravdu chtějí sesadit z první pozice. Shinda už rezignovala na svou první pozici při krmení a mnohdy z něj chodí jako poslední,“ uvádí Vít Lukáš, kurátor primátů Zoo Praha, s tím, že budování hierarchie a vzájemných vztahů je neodmyslitelnou součástí života každé gorilí rodiny.

Nejvyšší postavení získávají samice, které už mají mláďata. V pražské rodině tou hlavní byla Shinda pro svoji průbojnost a dominantnost. „Richardovi se ale podle všeho nikdy moc nelíbila a zatím mu nedala mládě. Své místo tak nyní budemuset přepustit samici Kijivu, která už má čtyři mláďata,“ uzavírá Vít Lukáš.

Hlavní postavení má stříbrohřbetý samec Richard, který se těší z přízně čtyř samic – dominantní a nejprůbojnější Shindy, několikanásobné matky Kijivu, nejstarší Kamby a lidmi vychovávané a gorilami moc nepřijímané Bikiry.

Fotogalerie
8 fotografií