Praha jako střed Česka? Evropy? Vesmíru? Z české metropole si občas lidé utahují, rivalita napříč republikou je nepopiratelná. Svůj kontroverzní příspěvek však k ní nyní přidal pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Se stranickými šéfy Schwarzenbergem a Kalouskem za zády mluvil o tom, jak jsou volby v Praze důležité. A jak je důležité celé město.

"Pokud si kdokoliv v České republice myslí, že Česká republika se může dostat na evropskou úroveň rozvinutím Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova, tak je na velkém omylu. Pouze podpora centra, pouze podpora hlavního města a pouze samotná aktivita nás, obyvatel Prahy, může být tím jediným nástrojem pro to, dostat se na evropskou úroveň ve všech ukazatelích, ve kterých bychom si přáli," rýpl si olomoucký rodák Hudeček do moravské i slezské metropole a dalších měst. 

Dá sa Hudečkovi: Primátor to schytal od hejtmana Haška

Voly v Praze jsou pro Topku zkrátka velmi důležité. Hudeček doufá, že se TOP 09 stane jasnou a hybnou silou pro to, aby v hlavním městě mohla i po volbách vytvořit koalici. Vyjádřil přesvědčení, že se městu pod jeho vedením podařilo nastartovat rozsáhlé změny a také, že právě podpora Prahy může být jediným nástrojem, aby bylo Česko evropské. Při své cestě na Moravu to však nebude mít Hudeček úplně snadné, výrok se mu patrně vrátí jako bumerang. Naznačil to již jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). 

"Tomáši Hudečku, Česká republika opravdu není jen hlavní město Praha s jejími tunely na veřejné finance... Ne nadarmo naši předci rozdělovali víno do kategorií dá sa, nedá sa, dá sa svařit a dá sa Pražákom (po dnešku Hudečkovi)," kontroval Hašek na svém Facebooku.

 

Kníže Schwarzenberg jako by problémy vytušil. Volby podle něj nikdy nebudou pro TOP 09 tak těžké jako letos. Exministr však narážel především na těžkou konkurenci obvyklých soupeřů, ale i strany ANO s jejími bohatou pokladnou, neboť ji vede miliardář a druhý nejbohatší Čech Andrej Babiš.

Jaká koalice po volbách ovládne Prahu?

TOP 09 naopak podle Schwarzenberga musí počítat každý halíř a rozmyslet si každou korunu na kampaň. Podle Hudečka je rozpočet na pražskou kampaň 10 až 12 milionů korun. S kým by strana chtěla po volbách uzavřít koalici, dnes její představitelé neuvedli a Miroslav Kalousek upozornil, že se koalice tvoří až po volbách. Vyloučil jen povolební spolupráci s komunisty.

Topka zvítězila v Praze v roce 2010 pod vedením někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy. Koalici ale nakonec uzavřely ČSSD a ODS. TOP 09 se k vládě dostala až po rozpadu původní koalice v listopadu 2011. Tehdy se dohodla s ODS, jenže spolupráce jim vydržela jen do konce května 2013. Od té doby vládne Topka sama s podporou ČSSD.

Fotogalerie
8 fotografií