Archeologové v rámci svého průzkumu v prostoru vyšehradské baziliky svatého Vavřince objevili fragmenty neznámého kostela a jeho hlavní apsidy. Stavba se třemi apsidami, která není známa ani z písemných pramenů, pochází ze druhé poloviny 10. století až první poloviny 11. století. Jde tak o největší stavbu centrálního půdorysu nejen na území ČR ale i západoslovanské oblasti. Dosud se mělo zato, že největší stavbou s centrálním půdorysem je rotunda sv. Víta na Pražském hradě.

Archeolog Archeologického ústavu Ladislav Varadzin připomněl, stavby s centrálním půdorysem byly velmi náročné na statiku. Jejich hlavním znakem byla totiž výška. "Podle nalezeného zdiva měla stavba na délku 25 metrů a byla o 40 procent větší než rotunda sv. Víta a Václava na Pražském hradě. Už tou rozlohou byla naprosto monumentální," dodal archeolog Bořivoj Nechvátal, který se výzkumu na Vyšehradě věnuje od konce 60. let.

Naleziště je před veřejností skryto v zahradě Vyšehradské kapituly. Průzkum dokončí archeologové v pátek a začátkem příštího týdne bude naleziště zasypáno. Poté výzkum přesunou do laboratoří. "To, že se na naší zahradě najdou věci, které radikálně mění pohled na začátek křesťanství v českých zemích, je obrovská radost...hledání kořenů české státnosti je něco, co patří k identitě kapituly," řekl ČTK generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Na projekt finančně přispěly například i královská kolegiátní kapitula na Vyšehradě a magistrát.

"Takovou stavbu s takovými rozměry tady musel vyprojektovat někdo, kdo s tím měl zkušenost. Můžeme se ptát, odkud pocházel. Jistě ne z těchto končin," poznamenal Varadzin. Archeologové se domnívají, že stavitel by mohl pocházet z byzantského prostředí nebo z prostředí s tímto typem staveb obeznámeným. Podle Varadzina je otázkou, proč si Přemyslovci nevystačili s rotundou nebo bazilikou.

Polohu kostela archeologové určili s dvaceticentimetrovou přesností. Zjištěny byly také lidské i zvířecí kosterní pozůstatky ze hřbitova z okolí baziliky sv. Vavřince, které dokreslují demografii a život obyvatel Vyšehradu v 11. a 12. století.