Pozlacenou „limuzínu" zakoupil olomoucký Ferdinand Julius Troyer z Troyersteinu a po něm ji užíval Antonín Theodor z Colloredo-Waldsee. Kočár bude ústředním exponátem výstavy Zapřažená krása: kočáry, saně a nosítka 18.–20. století, která se v Jízdárně Hradu bude konat od 20. srpna.

Kočár ze sbírek olomouckého arcibiskupství přivezl do Prahy kamion. „Nejsložitější při přepravě bylo, aby se při velkých pohybech nic nestalo historickým řezbám a konstrukci, která je stlučena bez hřebíků,“ řekl Blesku historik a autor výstavy PhDr. Jaroslav Sojka.

Mistrovským kouskem byl i vjezd kočáru bočními dveřmi do Jízdárny. Do šířky zbývala rezerva pouhých osm milimetrů. Kočár je pokrytý plátkovým zlatem. „Neumíme odhadnout množství zlata, kočár ale z tohoto ohledu patří k nejnáročnějším v Česku,“ upřesnil Sojka.

Biskup Troyer

Ferdinand Julius Troyer z Troyersteinu (německy: Ferdinand Julius von Troyer), hrabě, kardinál, byl v letech 1745– 1758 biskupem olomouckým.

Výstava: 20. 8. až 19. 10. 2014 Bude na ní k vidění 17 kočárů, 4 nosítka, 125 saní, historické postroje, livreje a hračky.