Mezi psy, kteří zemřeli na otravu, je i jezevčík Čoky (†10) starosty obce Zdeňka Pospíšila. „V noci na pondělí začal naříkat, tak jsme se k němu seběhli. Měl pěnu u tlamy a ležel v předsíni na koberci a na nic nereagoval. Za dalších 10 minut bylo po něm,“ popisuje starosta, který svého miláčka pohřbil na zahradě.

Podle něj ale v žádném případě nejde o žádnou mstu. „Nikdy jsem tu s nikým neměl žádný problém, nikdo mi nevyhrožoval,“ krčí rameny starosta, který je ve funkci 12 let.

Případ, který trvá necelé dva měsíce ale nejspíš nemá řešení. „S policií to nikdo z majitelů neřešil. Když po mně chtěli posudek od veterináře, ten pes už byl 6 hodin zahrabaný,“ povzdechl si starosta. Pachatele by podle něho musel někdo chytit při činu.

Měli štěstí

Mezi ty, kteří můžou mluvit o štěstí, patří třeba paní Anna Zatloukalová (34). „Bylo pěkné nedělní odpoledne, najednou Debie začala zvracet a pak se už nepostavila na nohy. Hned jsme jeli k veterináři, kde dostala kapačky. Díky tomu přežila,“ popsala paní Zatloukalová nehezký zážitek. Podle ní pachatel hází otrávené jídlo přes plot na zahrady.

Sousedé se bojí

„Samozřejmě, že máme strach. Psy máme na vodítku, zamykáme je doma, a když je pouštíme na zahradu, tak jedině potom, co jí prohlédneme, jestli tam něco někdo nehodil,“ říkají s obavou v hlase Honza a Lukáš Tušovi (24, 25) se vzrostlými psy Safi a Kirou.Ostatní obyvatele varují letáčky, na kterých se píše, že dochází k otravám psů a ať jsou jejich majitelé v obci obezřetní.