Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dvojí život likérek: Přes den legální, přes noc nelegální alkohol!

Vyšetřování policie během prohibice odhaluje i praktiky v černém trhu s alkoholem
Vyšetřování policie během prohibice odhaluje i praktiky v černém trhu s alkoholem  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, INT - 
22. září 2012
21:38

Platí to údajně pro řadu menších výrobců - aby si likérky vydělaly na živobytí, vedly prý "dvojí život". Přes den vyráběly z oficiálně sehnaného lihu a platily daně, přes noc se roztočil kolotoč černé výroby...

Rozplétání metylalkoholové chobotnice s pančovaným alkoholem přináší i zajímavé poznatky o českém trhu s alkoholem jako takovém.

Je veřejným tajemstvím, že i u nás bují alkoholový černý trh. A není velkým překvapením, že se do něj zapojují i oficiální výrobci, jak potvrdil Lidovým novinám oslovený soukromý detektiv, pohybující se léta v tomto prostředí.

"Malé české likérky mívají dva provozy. Technika výroby je v obou úplně stejná, jen se jednou použije líh z oficiálně zdaněného zdroje a podruhé z jiného," tvrdí detektiv.

Přes den se tak zpracovává líh, který je běžně zatížený spotřební daní. Když se k tomu přičte DPH, kolek, náklady na výrobu alkoholu a jeho balení, vydělá likérka několik korun na láhvi.

Jenže přes noc se použije k výrobě líh, pořízený načerno. "Vyčistí" se a vyrábí se, jako by se nic nedělo. Spotřební daň se z něj neplatí, výdělky jsou mnohem vyšší. Likérky si tak krácením daně přicházejí podle zdroje LN na miliardy korun...

Narozdíl od ilegálních stáčíren je zde však hrozba otravy metylalkoholem zásadně nižší. V metylové kauze však již nejde jen o peníze, ale v první řadě lidské životy. Pančovaný alkohol si jich vyžádal již 23. 

kofr4 ( 24. září 2012 15:29 )

Celá aféra je státem, potažmo gumovým chemikem Kalouskem, řízená provokace, jejímž cílem bylo asi lidi jen vylekat a na základě toho posbírat dostatek důvodů pro zavedení licencovaného prodeje chlastu a tím dosáhnout lepšího výběru spotřební daně a zvýšit ceny. Bohužel asi některý blb z realizačního týmu nepochopil propozice a nebo jim dal Kalous blbě spočítaný koncentrace, takže proto tolik mrtvých. Způsob, jakým se teď všichni diví je komický

sandrahauserovva ( 23. září 2012 15:52 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na konec leta, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam jiz od kvetna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.cervenacerna.cz

1946 ( 23. září 2012 14:15 )

jasně, že to Kalousovi nevadí, ale daně z benzinu a nafty ano. Lidé, co mohou jezdí tankovat do ciziny a naše pumpy strádají.

1946 ( 23. září 2012 11:42 )

jenže se stejně nic dít nebude. Odnese to pár " bílých koní" a ta špička ledovce se udrží.

1946 ( 23. září 2012 11:41 )

Hlupáky z nás dělají všichni a protože jsme ovce, dobře nám tak.

Zobrazit celou diskusi