Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dopad prohibice: Půlka Čechů odmítá tvrdý alkohol!

Tohle je jeden z dopadů prohibice: Více jak polovina Čechů odmítá tvrdý alkohol!
Tohle je jeden z dopadů prohibice: Více jak polovina Čechů odmítá tvrdý alkohol!  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
19. září 2012
22:11

Jedním z dopadů prohibice jsou i strach a obavy. Zhruba půlka Čechů odmítá podle průzkumu agentury STEM pít vlivem událostí v posledním týdnu tvrdý alkohol úplně! Jak jste na tom vy?

Nastala prohibiční doba, jakou většina z nás nepamatuje. Smutná statistika hovoří již 23 mrtvých a odvolání plošného zákazu prodeje a nalévání nápojů s obsahem 20 a více procent alkoholu je zatím v nedohlednu. I když by ho někteří politici nejraději zrušili v horizontu několika dní.

K újmě dochází totiž nejen výrobci, distributoři a restauratéři, ale také státní rozpočet. A to k pořádně znatelně.

Zákaz nalévání tvrdého alkoholu v restauracích však nadále kontroluje policie, a tak se na veřejnosti nadále (příliš) nepije.

Ačkoliv vinobraní o uplynulém víkendu dokázala, že to jde i bez "šťopičky" tvrdého a žně tak nadále mají třeba vinaři. Své by mohlo vyprávět třeba 77 tisíc účastníků znojemského vinobraní. 

Půlka Čechů odmítá pít tvrdý, třetina z problémů viní stát

Kdo však chce, ten si však tvrdý alkohol obstará jinde. Třeba za hranicemi. Pro více než polovinu Čechů, přesně 51 procent, však platí, že kvůli aféře s metanolem zcela odmítají tvrdý alkohol. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Celkem 15% lidí na lihoviny nezanevřelo úplně, ale na obsah lahví, ze kterých pijí, si dávají větší pozor. Naopak zhruba třetina své zvyklosti nezměnila a tvrdý alkohol konzumuje stejně jako dřív.

Viníky metanolové aféry jsou podle 58% Čechů nelegální výrobci alkoholu. Necelá třetina míní, že odpovědnost za problémy mají orgány státní správy - tedy úřady a policie... Jen desetina lidí pak soudí, že za aféru mohou prodejci, oficiální výrobci nebo samotní pijáci alkoholu.

kofr4 ( 24. září 2012 10:49 )

Celá aféra je státem, potažmo gumovým chemikem Kalouskem, řízená provokace, jejímž cílem bylo asi lidi jen vylekat a na základě toho posbírat dostatek důvodů pro zavedení licencovaného prodeje chlastu a tím dosáhnout lepšího výběru spotřební daně a zvýšit ceny. Bohužel asi některý blb z realizačního týmu nepochopil propozice a nebo jim dal Kalous blbě spočítaný koncentrace, takže proto tolik mrtvých. Způsob, jakým se teď všichni diví je komický.

erikcom ( 20. září 2012 09:34 )

hovada ozrali at chcipnou je to odpad splecnosti jako fetaci

vasek205 ( 20. září 2012 06:16 )

kolega v práci je Slovák a zásobuje nás, prohibici se směji!!!

Zobrazit celou diskusi