Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrtící chlast má 22. oběť: Muž (†29) z Veselí nad Moravou zemřel

Pančovaný alkohol zabil dalšího člověka.
Pančovaný alkohol zabil dalšího člověka.  (Autor: Infografika Blesku)
Autor: ČTK, ljš - 
18. září 2012
08:14

Dvacet dva obětí a desítky dalších s poškozením zraku a devastujícími následky - to je součet obětí, které si v Česku vyžádal pančovaný alkohol. Policisté zatím zatkli 23 lidí, stále však nejsou u konečného zdroje smrtící nákazy.

Poslední prokázanou obětí smrtícího chlastu je žena z Ostravy. Úmrtí na otravu metylalkoholem prokázala až pitva. V Moravskoslezském kraji je tak už 13 obětí.

V Kyjově dnes brzy ráno zemřela 21. oběť otravy metylalkoholem. Devětadvacetiletý muž z Veselí nad Moravou ležel v nemocnici více než týden v kritickém stavu, podle ředitele Petra Svobody mu jedovatý alkohol nenávratně poškodil mozek a další orgány. Na jihu Moravy je to druhý zemřelý, už minulý týden otravu nepřežil dvaačtyřicetiletý muž z Havířovska, kterého přijali ve znojemské nemocnici.

Třetí a zatím poslední otrávený člověk v Jihomoravském kraji leží ve vážném stavu v nemocnici v Boskovicích, přijali ho v sobotu. Jeho stav byl podle lékařů v pondělí večer stabilizovaný. Kvůli otravám dnes znovu zasedne krizový štáb kraje, lidé se mohou s dotazy obracet na informační linku. Jako informační centrum slouží nemocnice v Kyjově, na jejích webových stránkách se lidé dočtou o příznacích otrav a krocích, které by v případě podezření měli podniknout.

Po spuštění krizové linky minulý týden volalo zhruba 100 lidí denně. "Nyní volajících ubylo, ale dotazy jsou cílenější," řekl Svoboda. Lidé se podle něj často ptají, zda mohou konzumovat koupený alkohol, který mají doma. "V případě nejistot radíme nepít," podotkl už dříve Svoboda. Volají i lidé, kterým je špatně a obávají se otravy. "Další případ požití metanolu se u nás naštěstí zatím neprokázal," uvedl Svoboda.

Na jižní Moravě funguje také několik laboratoří, ve kterých si lidé mohou nechat otestovat alkohol, u kterého si nejsou jistí. Policisté kontrolují dodržování plošného zákazu prodeje tvrdého alkoholu nad 20 procent. Policii se podařilo zajistit láhev, ze které pil otrávený pacient boskovické nemocnice. Chybí na ní etiketa, podle dostupných informací si muž objednal alkohol přes internet.

anka ( 18. září 2012 15:06 )

taky se divim, ze se dneska nekdo dotkne v Cesku tvrdeho alkoholu...

jity ( 18. září 2012 12:52 )

nechtěla jsem nikoho moralizovat, jen jsem se prostě pozastavila nad tím, proč by studenti museli pít alkohol. Jinak každého věc, ale mohu mít snad také na to svůj názor. Nic víc v tom nebylo, jistě i pupinka má svého syna ráda a nepovažuje ho za alkoholika. Pokud kluk si vydělává na brigádách tak může být na něj hrdá, ale jen na alkohol to snad nebude, chci tomu věřit.

mutaky ( 18. září 2012 12:42 )

Ale to je dobře, jity, já jen nemám ráda moralizování. Ale nebudu už do vás rejpat.

jity ( 18. září 2012 12:31 )

Nejen Rusáci, ale i ten tým sportovců jak s nimi havarovalo letadlo a oni tam někde v horách byli odříznuti a též z hladu jedli své přátele. Co tadké chudáci měli dělat, pokdu chtěli přežít.

jity ( 18. září 2012 12:16 )

Hlavně, že vy vše inteligentně pochopíte. Někdo holt musí být ten natvrdlý, aby ti chytří vynikali. Ten natvrdlý holt brání svoje děti i z příbuzenstva.

Zobrazit celou diskusi