Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Prohibice v Česku: Stojí desítky milionů denně! Vládo, kdo to zaplatí?

Autor: simao, ČTK - 
17. září 2012
12:46

Bary zejí prázdnotou a stejně jako regály supermarketů nabízejí pouze "tlamolepy" v podobě sladkých a slabých alkoholů. Becherovka, fernet, slivovice? Ty si momentálně nepořídíte. Od pátečního podvečera totiž platí plošný zákaz na nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 20 procent. A neobejde se to beze ztrát. Dokonce v řádech desítek milionů denně!

Reakce na prohibici v Česku se rozcházejí. Pro některé lidi o komplikaci nejde - v barech si sice neobjednají rum, vodku, whisku, ani slivovici, zůstávají však u piva a vína. A i s nimi lze strávit příjemný večer v alkoholovém opojení.

Jenže řada občanů nemůže zákaz ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) překousnout. Mezi ně patří i výrobci a dovozci lihovin, kteří v důsledku prohibice denně přicházejí zhruba o 15 milionů korun, jak dnes ČTK uvedl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Petr Pavlík.

20 milionů lahví na skladech

Omezit zákaz prodeje alkoholu jen na některé výrobce zatím nelze, uvedl přitom ministr Heger, který dodal, že "ve skladech je zmrazeno 20 milionů lahví alkoholu." Co s nimi? Vylít a znovu naplnit?

Zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent přitom v Česku platí od pátečního podvečera. Byl zaveden v důsledky kauzy pančovaného alkoholu, ve kterém se objevil smrtelně nebezpečný metanol. Ten již o život připravil dvě desítky lidí, další oslepil. Zhruba 40 lidí zůstává nadále po otravách v péči lékařů.

Za porušení alkoholového zákazu přitom prodejcům hrozí vysoké tresty. Podnikatel může dostat pokutu až 3 miliony korun, v případě obvinění z trestného činu obecného ohrožení i 10 let vězení.

Vládo, kdo to zaplatí?

O velké peníze přichází v důsledku zákazu prodeje lihovin také stát. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič v Otázkách Václava Moravce odhadl, že státní pokladna přichází o dalších 25 milionů korun denně! Tento odhad údajně zahrnuje výpadek spotřebních daní i daně z přidané hodnoty.

Vyvstává tedy jasná otázka - jak hodlá vláda zacelit tyhle obří díry v rozpočtu? Podle některých se může pro Nečase a spol. jednat o vhodný argument pro zvýšení DPH, o které se nedávno neúspěšně pokoušela.

O další miliony kvůli prohibici pak přichází samozřejmě i restaurační zařízení. Tady se odhady různí. A řada provozovatelů žehrá na to, že biti jsou především poctiví prodejci.

Souhlasíte s prohibicí? Jak její dopady vnímáte Vy? Diskutujte pod článkem, zajímá nás Váš názor!

lipno ( 19. září 2012 13:11 )

Nehaň Nečase, díky němu se dovoz metylkoholu zvedl na TROJNÁSOBEK

lipno ( 19. září 2012 13:07 )

Jen plaťte, máte na Chrchlovo letiště, tohle vás už nerozhází

kalnormin1 ( 19. září 2012 12:03 )

Alkáči vydržte ještě 20 dní, budou nové kolky na starých flaškách. Pití bude bezpečné, pokud si nalepíte kolek na čelo.

krat5 ( 19. září 2012 06:50 )

právě tam bych to začala prodávat, udělal by se přirozený výběr

nerat ( 18. září 2012 19:19 )

Já bych rád věděl,jestli celoplošná prohibice se dodržuje také v parlamentu, respektive v parlamentní restauraci či bufetu.Podle posledních událostí poslanci jednají v podroušeném stavu.

Zobrazit celou diskusi