Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výrobci smrtícího alkoholu: Používají nemrznoucí směsi z Polska!

Jednou z látek, sloužících k výrobě smrtícího alkoholu, mohou být i nemrznoucí směsi z Polska
Jednou z látek, sloužících k výrobě smrtícího alkoholu, mohou být i nemrznoucí směsi z Polska  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
17. září 2012
08:11

Prohibice, dvě desítky mrtvých... Démon alkohol řádí v Česku tak, jak to nikdo nepamatuje. A policie se snaží přijít na kloub tomu, odkud se vzal nebezpečný pančovaný chlast, do kterého jeho výrobci přidávají nejspíš polské nemrznoucí směsi!

 

 

Je to zatím jedna z vyšetřovacích verzí kriminalistů, ale jeví se prý jako pravděpodobná. Jedovatý alkohol, zabíjející v ČR, může pocházet z nemrznoucích směsí do ostřikovačů z Polska, jak uvádí dnešní Lidové noviny.

 

"Jednou z variant je i toto," potvrdil deníku Václav Kučera, šéf speciálního policejního týmu Metyl, který je na stopě nejen distributorům, ale samozřejmě i výrobcům pančovaného alkoholu.

 

Metanol je zkrátka levnější...

 

Metanol se při výrobě směsí do ostřikovačů využívá od roku 2010, kdy Evropská unie povolila, aby při výrobě nahradil etanol. Samozřejmě kvůli tomu, že metanol je podstatně levnější.

 

Nyní však metanol ohrožuje zdraví i životy. Podle LN to však není nic nového - v Polsku prý od schválení této evropské směrnice zemřely po požití alkoholu, vyrobeného za použít nemrznoucích směsí do ostřikovačů, údajně desítky lidí. Loni tamní úřady zaznamenaly 77 případů otrav, 22 z nich skončilo úmrtím, píší LN.

 

Metanol přitom v České republice zabil již 20 lidí a v nemocnicích leží další čtyři desítky otrávených. Nadále platí prohibice, tedy zákaz nalévání nápojů s více jak dvaceti procenty alkoholu.

 

 

Polská policie: Je to fáma

 

Polské úřady se brání a považují zvěsti o původu metanolu v pančovaném alkoholu z polských výrobků za mylnou. "Já ty informace považuji za fámu," nechal se slyšet mluvčí polského policejního prezidenta Mariusz Sokolowski.

 

"Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by zdroj toho alkoholu byl v Polsku," dodal. Připomněl ale, že kvůli tomu, že Polsko sousedí s Českem, existuje pravděpodobnost, že se část jedovatého alkoholu dostala i do Polska.

„Polská policie ohledně tohoto případu nedělá nic. Říká, že jde pouze o fámu. Neexistuje žádný důkaz, že tekutina do nemrznoucích směsí byla pořízena v Polsku a poté použita k výrobě pančovaného alkoholu v Česku,“ zjistil Blesku polský kolega Andrzej Kaniewski z deníku Fakt.

 

Hlavní polský hygienik Marek Posobkiewicz, který rozhodl o zákazu obchodu s lihovinami z Česka, si však s mluvčím policie protiřečí. A dnes v televizi TVN24 řekl, že většina případů otravy metanolem v Polsku jsou lidé, kteří vypijí právě směs do ostřikovačů.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ahmed ( 17. září 2012 22:32 )

národ český je znám jako velice adaptabilní, na ten metanol by sme si zvykly.už sme si zvykli na mnoho jiného a taky nás to stálo životy.(jako národ)

pupinka77 ( 17. září 2012 19:26 )

pupinka77 ( 17. září 2012 19:26 )

my se ale bavili o pár štamprlích v měsíci u piva ... proto to přirovnání

pupinka77 ( 17. září 2012 19:25 )

To snad není možný, že takle reagujete! Můj syn nechlastá, já to myslela úplně jinak. Vy jste teda banda, to vážně nedávám toto ... obrátíte naruby i pozdrav ...

castelo ( 17. září 2012 16:47 )

Zobrazit celou diskusi