Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie kontroluje dodržování prohibice: Prohlédnout má až 7 000 provozoven

Autor: ČTK, mok - 
15. září 2012
09:16

Policie dodržování prohibice přísně hlídá. Už v pátek večer vyrazily hlídky do ulic kontrolovat, zda se zákaz prodeje alkoholu skutečně dodržuje. V plánu má prohlédnout až 7000 provozoven.

Teprve v pátek večer vyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví zákaz prodeje a nalévání alkoholu nad dvacet procent, a do ulic už vyrazily policejní hlídky. Ty v noci na sobotu kontrolovaly, zda prodejci zákaz skutečně dodržují. O rozsáhlé akci se rozhodlo na večerním jednání krizového štábu. Policie měla údajně zkontrolovat až 7 000 obchodů.

Razie se měla dotknout prakticky všech provozoven, v nichž je v Praze během noci k dostání alkohol.

Do ulic vyrazili i policisté na Moravě. Ti zkontrolovali kolem 1 000 provozoven. První noc po zákazu policisté využili spíše k informování provozovatelů a obsluhy. "Někde například nevěděli, že tvrdý alkohol nesmějí ani vystavovat a musí lahve schovat do skladu," řekla krajská mluvčí Petra Vedrová.

Podle slov ministra Leoše Hegera by nedodržování prohibice mohlo přijít obchodníky pěkně draho. Hrozí jim totiž pokuta až tři miliony korun nebo uzavření provozovny.

Počet otrávených roste

I přes rozsáhlé kontroly v sobotu ráno vyšetřila zlínská Baťova nemocnice další dva muže (27,28), kteří by mohli být otráveni právě metanolem. Na výsledky testů ale stále čekají.



mnpv ( 15. září 2012 20:00 )

Kdybyste chtěla všechno důsledně kontrolovat , tak na jednoho Čecha byste potřebovala minimálně tři kontrolory. A ohledně těch S karet, s čím si nebudou vědět rady? Nechápu v čem je problém, dají si trvalý příkaz do spořitelny a peníze si převedou na svůj osobní účet. To je taková věda? Hotové peníze stejně končí, zachvíli hotovost nebude nosit u sebe nikdo a když to zvládnou lidi na západ od naší hranice, proč ne Češi?To je vždycky kraválu, když se zavádí něco nového.

jaramila ( 15. září 2012 13:20 )

Chlast a herny opravdu nejsou potřebné k životu. Ještě bych zakázala sprostě se na veřejnosti vyjadřovat a chovat.

saryka ( 15. září 2012 12:49 )

ano ano illis,přesně 20 let na to mjdali a ted se řeší neřešitelné.hnus chudáci mé děti v tehle zkujvené zemi a zkujvený havel tomu dal korunu

e.44 ( 15. září 2012 12:31 )

illis

illis ( 15. září 2012 12:20 )

Stáhnutím alkoholu z obchodů povede jen k tomu, že se zvýší činnost výroby černých palíren . Koupit rum na pečení jsem dnes nemohla a becherovka se do polevy a krému nehodí. Kdyby byla důsledná průběžná kontrola provozoven a hlavně stánků včas a stále, tak by se něco takového stát nemohlo. Ušlé zisky provozoven a barů by měl dle prokázaného propadu tržeb zaplatit pan ministr. Laxnost kontroly to dovedla až k tomuto řešení. Ministr jako ministr se stejně neosvědčil, já absolutně nechápu, proč je stále ve své funkci, jeho počínání je tragédie. Ten si může podat ruku s Drábkem, oba stejní a k ničemu. Drábek má na svědomí spuštění S karet, to bude od pondělka další tragédie . Hlavně by měl přidělit do každého místa v republice velký počet osobních asistentů, protože velké množství lidí si nebude s kartou vědět rady .

Zobrazit celou diskusi