Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Akademie žurnalistiky očima studenta: Má největší šance být sporťákem!

Během praxe si studenti vyzkoušejí samozřejmě i focení...
Během praxe si studenti vyzkoušejí samozřejmě i focení...  (Autor: archiv Blesku)
Autor: red, Martin Špát - 
7. června 2014
05:00

Když jsem se dozvěděl o možnosti studovat na AKAZ, neváhal jsem ani vteřinu. Chtěl jsem se přiblížit svému snu – být sporťákem. A řeknu vám, fantastická volba!

Aktivně hraji fotbal a jako novinář-externista pracuji pátým rokem. První mé články byly o zápasech našeho týmu a další dva roky jsem psal pro fotbalový týdeník. Ale teď přišla skutečná žurnalistická škola.

Do našich hodin dochází ti největší profíci z oboru, vyprávějí o pracovním procesu v redakci a zkušenostech přímo z terénu a praxe. A víte, co je na tom nejlepší? Občas se dozvíte nějaké to »tajemství«. Například jaké je setkání s Jaromírem Jágrem nebo co obnáší objíždět světové šampionáty a olympijské hry. Pořád vám to nestačí?

Máme fenomenální praxi! Například pro deník Sport jsem zamířil i na hokejovou extraligu. Ovšem ne jako divák, ale jako novinář. Liberecký brankář Melicherčík inkasoval gól bezmála po 225 minutách hry. „Napiš o tom článek, hodíme to na web,“ řekl mi kolega, který mě měl na starost. Nemohl jsem uvěřit vlastním uším. Po této úžasné zkušenosti si půjdu tvrdě za svým snem. Chci se stát opravdovým sporťákem! A co vy? Schválně… Jaká škola vám umožní stát se součástí obrovské redakce a přiblíží se k vašim snům? Která vám poskytne možnost prezentovat vaši práci na nejsledovanějších portálech u nás? Myslím, že odpověď už znáte.

Kdy na přijímačky?

Termín přijímacího řízení je 10. června 2014 a dále dle individuální dohody. Dodatečně i v červenci, srpnu a září. Přijímací řízení probíhá formou motivačního pohovoru. Přihlášku podává uchazeč o studium na tiskopise, který lze stáhnout na www.akaz.cz.

Den otevřených dveří

Kontaktujte PB – Vyšší odbornou školu a Střední odbornou školu managementu a domluvte si individuální návštěvu Akademie žurnalistiky a nových médií a ostatních vzdělávacích programů. Den otevřených dveří je 10. června od 14:00 do 16:00. Více na www.pbvos.cz a www.akaz.cz.

Denní i kombinované studium

Uchazeč o studium si může vybrat z nabídky buď denní, či kombinované formy. Obě tyto formy studia jsou rozvrženy do tří let.

Co se zde učí?

Profesně orientovaný program se skládá z odborné přípravy v předmětech, jako jsou tisková média, specifika sportovní, bulvární, lifestylové žurnalistiky, moderování. Velký důraz je kladený na celou oblast nových médií, ať se jim říká on-line, anebo digitální média. Díky předmětům, jako je marketing, inzerce a reklama, manažerské dovednosti, tiskový mluvčí či vzdělávání v oblasti audiovizuální techniky, škola nabízí i možnost uplatnit se v rádiích, TV či v reklamních agenturách.

Praxe přímo v dění!

Studenti vykonávají praxi ve vydavatelství v Praze-Holešovicích. Díky zázemí nejsilnějšího hráče na trhu mají šanci učit se od nejlepších. Projdou téměř všemi odděleními – od newsroomu Blesku, Reflexu, Sportu, Světa motorů, ABC a dalších titulů, přes audiovizuální pracoviště až po oddělení marketingu a komunikace.

Po škole budete DiS.

Studium je zakončeno absolutoriem, které se skládá ze zkoušky z angličtiny, z odborných předmětů (Historie a typologie médií, Redakční management a multimediální workflow, Tvorba žurnalistických celků) a z obhajoby absolventské práce. Absolvent získává označení diplomovaný specialista (DiS.), které se uvádí za jménem.