Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

25. listopad 1989: Národ povstal, na Letné je 750 tisíc lidí

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
25. listopadu 2009
01:00

Zatímco řada soudruhů už prohlédla a věděla, že se socialismem je v ČSSR konec, někteří se stále ještě drželi zuby nehty. Odpoledne se konala zatím nejmasovější manifestace, kam přišlo na třičtvrtě milionu lidí!

Ústřední výbor (ÚV) KSČ rokoval dlouho do noci. Ve tři ráno uspořádal tiskovou konferenci, jenže ta skončila debaklem! Někteří komunisté totiž ani nevěděli, jaké jsou požadavky Občanského fóra.

To hned přišlo s prohlášením, že strana nepochopila krizi, ve které se nachází a v jejím čele zůstávají lidé, kteří by měli odejít. Na to reagoval vedoucí tajemník městského výboru Miroslav Štěpán, který si před pár dny utrhl ostudu před dělníky v pražské ČKD, a rezignoval.

Přesto ještě ráno přijal Milouš Jakeše delegaci hutníků, havířů a zemědělců ze severomoravské organizace KSČ. Byla to pro něj jedna z posledních příležitostí, jak si ještě užít staré časy. „Názor pracujících je jasný: Jednoznačně říkáme ne anarchii, ne stávkám. Dělnická třída je připravena, aby podpořila ústřední výbor strany,“ tlumočila ČTK stanovisko organizace, které ale lahodilo už jen uchu soudruha Jakeše.

Protože 25. listopad byla před 20 lety sobota, manifestace byla svolána už na 14. hodinu a tentokrát prvně na Letnou. Lidé se na Václavák a přilehlé ulice prostě nevešli... Na Letné se jich sešlo nejméně 750 tisíc. Přijížděli autobusy i ze vzdálených míst republiky. Kromě Václava Havla, Václava Malého, Alexandra Dubčeka, studentů a dalších řečníků předstoupilo před lid i několik esenbáků z pohotovostního pluku. Řekli, že už chtějí bojovat jen proti kriminálním živlům, ne proti lidu...

Z emigrace přiletěl i písničkář Jaroslav Hutka. Několik hodin sice musel čekal na letišti, než mu vyřídili vízum, ale jeho písnička »... co je však největší, co je však největší? Ta lidská svoboda!« se nesla Letnou.

gogo ( 25. listopadu 2009 06:01 )

Ano, těch lidí tam bylo mraky. Byl jsem mezi nimi. Radoval jsem se tehdy jaké krásné časy nás čekají. A dodnes se za to stydím jak jsem naletěl. Jak jsme všichni tomuto podvodu naletěli. Podvodu v jehož důsledcích se dnes nacházíme. V rozkradených troskách Československa. Obsazených zahraničními ekonomickými dravci a domácími i zahraničními mafiemi ...

Zobrazit celou diskusi