Mezinárodní den dětí se v Česku slaví každý rok 1. června. Při určování jeho data panovaly zmatky, jelikož se o něj zasazovalo několik organizací. Do dnes se díky tomu v různých zemích můžete setkat s několika různými daty. Těmi nejčastějšími ovšem je právě 1. červen společně s 20. listopadem.

Kdy se slaví

V Česku, stejně jako ve velké části postkomunistických zemí se den dětí slaví 1. června. Toto datum vybrala Mezinárodní demokratická federace žen na svém zasedání v Moskvě v roce 1949. Poprvé se dětský den slavil o rok později. Kromě velké části východní Evropy patří tento den dětem i v Číně, nebo afrických zemích Alžírsku či Mozambiku.

Nejstarší státní tradici má oslava dne dětí v Turecku, kde se slaví pravidelně 23. dubna už od roku 1923 a od roku 1929 jde dokonce o státní svátek Turecka. Oficiální deklarace ale přišla teprve v roce 1931, kdy svátek posvětil zakladatel a prezident Turecka Mustafa Kemal Atatürk.

První snahy o samostatný den věnovaný dětem se ovšem objevily v USA v 19. století. Ve městě Chelsea ve státě Massachusetts začal s oslavami dne dětí reverend Charles Leonard již v roce 1856, kdy se rozhodl, že bude sloužit speciální mši věnovanou dětem každou druhou neděli v červnu. V tento den se tak den dětí ve Spojených státech slaví do dnes.

Mezinárodní den dětí podle OSN

Vymezit dětem jejich mezinárodní svátek se rozhodla i Organizace spojených národů (OSN). S nápadem ovšem přišla „poslední“. Ta vyhlásila takzvaný Univerzální dětský den. Tím se stal 20. listopad. V tento den v roce 1959 totiž OSN přijala Deklaraci práv dětí, tu přitom světové společenství již znalo, šlo totiž o rozšířený text deklarace z roku 1924.

O 30 let později, 20. listopadu 1989 přijalo Generální shromáždění OSN i Úmluvu o právech dítěte, kterou podepsaly všichni členové OSN s výjimkou Spojených států.

Podívejte se, jaký je program na Den dětí ve vašem okolí

Akce na Den dětí v Brně najdete zde

Akce na Den dětí v Plzni najdete zde

Akce na Den dětí v Ostravě najdete zde

Akce na Den dětí v Praze najdete zde

Fotogalerie
6 fotografií