Série filmů o básnících je v mnohém unikátní. Mezi zatím posledním filmem Jak básníci čekají na zázrak z roku 2016 a prvním Jak svět přichází o básníky je mezera 34 let. Během více než tří dekád vyšlo celkem šest filmů. Za filmovou hexalogií stojí režisér Dušan Klein a spisovatel a lékař Ladislav Pecháček.

Jak básníci... Herci a postavy

S filmy je od začátku neoddělitelně spojený herec Pavel Kříž. Představitel hlavního hrdiny Štěpána Šafránka, který se od střední školy propracoval až k pozici zástupce primáře na vesnici na malém městě. Podobně nenahraditelný je i představitel Štěpánova nejlepšího kamaráda Kendyho David Matásek.

Ve filmech se kromě toho objevila i řada hereček v rolích žen, o které se Štěpán v průběhu let ucházel. V prvním díle si tak diváci pamatují Miroslavu Šafránkovou, představitelku Borůvky, se kterou Štěpán přijde o panictví. V dalších dílech pak můžeme vidět sestřičku Jeskyňku v podání Adriany Tarábkové (dnes Romanové), nebo třeba lékárnici Ute v podání Terezy Brodské.

Role v některém z filmů o básnících ale dostali i například Rudolf Hrušínský, Pavel Zedníček, Josef Somr, Oldřich Navrátil, Eva Holubová nebo Leoš Mareš.

Jak svět přichází o básníky (1982)

V prvním díle potkáváme oba kamarády na střední škole. Štěpán s básnickým talentem se zde domluví s Kendym, který má naopak talent hudební, že společně vytvoří a nacvičí divadelní muzikál.

Štěpán se ve filmu setká zároveň se svou první láskou – Borůvkou (Miroslava Šafránková), se kterou v závěru přijde o panictví.

Jak básníci přicházejí o iluze (1984)

Štěpán a Kendy odjíždějí studovat do Prahy. Štěpán studuje medicínu a Kendy režii na FAMU. Kvůli studiím začne Štěpán propadat pesimismu a obává se, že se mu nepodaří projít do druhého ročníku hlavně kvůli zkoušce z anatomie.

Při jedné brigádě se zároveň zamiluje i do studentky zdravotní střední školy Jeskyňky (Adriana Tarábková). O tu ovšem musí soupeřit s doktorem Fastem (Jiří Štěpnička). Ani přes svou snahu dokázat, že se Fastovi vyrovná, ale Štěpán úspěchu nedojde. Při odjezdu na prázdniny totiž zjistí, že Jeskyňka odjíždí s doktorem Fastem.

Kromě budoucí sestřičky se Štěpán setká i s dalšími zajímavými postavami. Například s černým studentem Mirečkem, šprtem Honzou (Karel Roden), Vencošem (Václav Svoboda) a Vendulkou „Utěšitelkou“ (Eva Jeníčková)

Jak básníkům chutná život (1988)

Štěpán úspěšně vystudoval medicínu a nastoupil na internu okresní nemocnice. Odtud je ale přeložen na místo obvodního lékaře do Bezdíkova kvůli svým problémům s primářkou. V Bezdíkově se potká se svou novou láskou Píšťalkou neboli učitelkou hudby Alenou Hubáčkovou (Eva Vejmělková, dabuje ji Zlata Adamovská), se kterou na konci filmu odjíždí za prací do severních Čech.

Studium na FAMU za sebou má i Kendy, který teď pracuje jako asistent režie v Československé televizi v rodném Hradišti, kde natáčí seriál. V díle se znovu objeví i zahraniční student Mireček (Joseph Dielle), který přijel s delegací OSN ze Ženevy.

Objevují se i nové postavy jako řidič sanitky Pisařík v podání Pavla Zedníčka nebo Rudolf Hrušínský jako otec učitelky Aleny.

Konec básníků v Čechách (1993)

V prvním porevolučním díle se dva kamarádi potkávají v rozdílných rolích. Kendy pracuje jako reportér a se Štěpánem natočí rozhovor, který mladého doktora stojí místo v nemocnici a ten se tak musí vrátit do rodného Hradiště ke své mamince (Míla Myslíková).

V tomto díle se také seznamuje s lékárnicí Ute, kterou hraje Tereza Brodská.

Jak básníci neztrácejí naději (2004)

V tomto díle umírá Štěpánova maminka, kterou ve všech dílech hrála Míla Myslíková. Aby toho nebylo málo, rozpadá se i jeho vztah s lékárnicí Ute neboli Popelkoku (Tereza Brodská). Hlavní hrdina se ovšem potká se svou novou láskou Aničkou (Michaela Badinková), která v něm znovu probudí jeho básnické vlohy.

Kromě toho Štěpán bojuje i se svým novým zaměstnáním jako ředitelem nemocnice, kde musí řešit požadavky mnoha dalších lidí. Ze strany doktorů mupožadavky předkládá mladý internista, kterého si zahrál Leoš Mareš. V neposlední řadě pak musí Štěpán řešit i rozpad manželství svého kamaráda Kendyho

Jak básníci čekají na zázrak (2016)

Poslední film v básnické sérii ukazuje hlavní hrdiny v době kdy jim je padesát let. Štěpán zůstal sám se synem, poté, co jeho žena Anička zemřela. Kromě toho má plnou hlavu starostí s prací jako zástupce primáře, kterou mu komplikuje Vendulka (Eva Jeníčková).

Štěpánův kamarád Karas také není spokojený se svým životem. Po letech práce na reklamách se rozhodne natočit svůj první celovečerní film. Diváci se kromě toho potkají i s řadou dalších postav.

Fotogalerie
49 fotografií