Již od roku 2016 je Velký pátek státním svátkem. V roce 2020 si tedy opět užijeme prodloužené velikonoční svátky. Dohromady čtyři dny volna tak můžeme věnovat výrobě velikonočních dekorací, pečení beránka či zdobení kraslic.

Datum Velikonoc se stanovuje podle ukřižování Ježíše Krista a jeho Zmrtvýchvstání. Tento den připadá na neděli po prvním jarním úplňku v rovnodennosti. Pokud by se úplněk shodoval s první jarní nedělí, Velikonoce se budou slavit až tu následující. Příští Velikonoční neděle vychází na 12. dubna 2020.

Velký pátek a Velikonoční pondělí v roce 2020

Od roku 2016 se Česko přidalo k zemím, které uznávají Velký pátek jako státní svátek. Místo tří dnů svátečního volna tak máme dny čtyři. Žáci základních a středních škol mají díky velikonočním prázdninám volno už ve čtvrtek! Velký pátek připadá v roce 2020 na 10. dubna, Velikonoční pondělí pak na 13. dubna.

Obchody a otevírací doba o Velikonocích

Obchody s prodejní plochou nad 200 mmusí mít ze zákona na Velikonoční pondělí zavřeno. Na nákupy se proto vydejte raději ještě před víkendem. Velký pátek zákon nijak neřeší, obchody by měly mít normální otevírací dobu.

VIDEO: Co si myslí o zavřených obchodech nakupující?

Video
Video se připravuje ...

Co si myslí o zavřených obchodech nakupující? Část je kritická, něteří rozhodnutí chápou. DDeM pro Hospodářskou komoru a SOCR

VIDEO: Jak nabarvit vajíčka bez chemie?

Video
Video se připravuje ...

Velikonoční barvení vajíček bez chemie? Tohle radí Láďa Hruška! Prima TV

Popeleční středa: Co je popelec a z čeho je? Čtěte zde >>>

Vše o Velikonocích najdete zde >>>

Plánujete výrobu velikonoční dekorace? Inspirujte se:
Fotogalerie
1 fotografie