Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Volební hlasy jsou sečteny: Babišovo zklamání a výhra ČSSD

Autor: dce - 
18. října 2014
14:00

Ačkoliv ČSSD neobhájilo svůj dosavadní počet mandátů, rozhodně nemohou volby považovat za prohru. Získali 10 senátorů. Velký souboj s ANO se nekonal - Babišovci mají jen čtyři křesla - technicky vzato je předehnali i lidovci se čtyřmi křesly a dalšími třemi ve spojení se Stranou zelených. Zato TOP 09 dostala pořádný výprask - nezískali žádná křesla!

Za ČSSD a jejich deseti možnými senátory  je na druhém místě KDU-ČSL se čtyřmi senátory a dalšími třemi ve spolupráci se Stranou zelených. Na třetím místě je ANO se čtyřmi senátory. ODS má 2 (jeden z toho spolu s Korunou českou a Svobodnými). SPO, STAN, SLK, SsČR mají po jednom kandidátovi. Přesto se ještě mohou tato čísla změnit.  

Současné rozložení sil je následující: Nejvíce senátorů má ČSSD, které si ovšem od minulého období pohoršilo (35), následují ji ODS (13, případně 1 se společným kandidátem s KČ a Svobodnými v Plzni) a KDU-ČSL (8, případně 11, počítáme-li i zastupitele zvolené za KDU-ČSL a SZ), dále ANO (4). Po dvou zástupcích mají Severočeši a TOP 09.

Jak už bývá dobrým zvykem, účast voličů u druhého kola senátních voleb byla velmi nízká - pohybovala se okolo 16,7 %. Výsledky byly očekávany kolem 18 hodin, objevily se ale mnohem dříve.

Před dvěma lety trvalo sečtení volebních lístků jen dvě a půl hodiny - účast tehdy byla 18,41 %, ani letos tomu asi nebude jinak. Oproti prvnímu kolu, které bylo spojeno i s volbami komunálními, je účast pochopitelně nízká.

K tomu se včera vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Opět vyslovil pro zavedení volební povinnosti. Uvedl to potom, co odevzdal svůj hlas v senátních volbách v obvodu Praha 5. Nejvyšší účast byla v roce 2002 - 32,6 %. 

Největší boj se rozjede mezi zástupci ČSSD, lidovců a ANO - ti mají nejvíce finalistů. ČSSD má ale také nejvíce mandátů a je pravděpodobné, že nějaké ztratí.

uzjsemtudlouho ( 20. října 2014 15:41 )

Měj se.

xxyy ( 20. října 2014 15:38 )

Nojo, rudejm začalo docházet, že jim teče do bot, tak zkoušeli co se dalo. Pokecali jsme pěkně ale vydělávání penízků volá. Tak možná zase jindy jinde.

uzjsemtudlouho ( 20. října 2014 15:05 )

To co se začalo dít v osmdesátých letech se Slušovicemi a okolo nich, to byl skutečně tak markantní zlom, že mnozí hned zavětřili nějakou špínu.

xxyy ( 20. října 2014 14:43 )

To víš, republika na huntě, valuty prakticky na nule, tak jejich zbytek vrazili do pokusu jestli jim lidi sežerou podnikání západním způsobem za stávajícího režimu. Ještě že to neprošlo. To se dá udržet jedině jako třeba v Číně. Tvrdá diktatura, represe, mučení, politické vraždy, pracovní tábory, nucené práce za strašných podmínek (z kterých je vysvobozením jedině smrt) za to že člověk řekne nebo udělá věc ve svobodném světě běžnou.

uzjsemtudlouho ( 20. října 2014 14:05 )

Mě to nepřipadá ani zábavné. Pouze ubohé a trapné. Například to co zase předvedl. On v té době asi ani nežil. Vůbec neví jak vychvalování Slušovic byly plné noviny a sem tam se někde v koutku krčila občasné kritika, která měla tomu vychvalování dodat punc pravdivosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa