Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Duel: Bělobrádek a Červíček se přeli o platy u policie. Kde sami „ustřelili“?

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
21. září 2018
05:15

Průměrný plat policisty byl v Česku loni přes 37 tisíc korun. Sbory přesto stále přibírají, lidé se totiž nehrnou. Podle policejního exprezidenta Martina Červíčka (ODS) to ale další plošné navyšování platů nevyřeší. Přidal by těm nejméně ohodnoceným a především by ubral na administrativě. Lidovecký šéf a někdejší vicepremiér Pavel Bělobrádek má za to, že problém je v nástupním platu, který je velmi nízký. Oba kandidáti na senátorský post se ale „sekli“ v otázkách z obecného přehledu.

Odchod zkušených policistů a nedostatečný přísun nových sil. V takovém stavu je česká policie. Podle vicepremiéra Sobotkovy vlády Pavla Bělobrádka za to může nízký nástupní plat. Volbu k odchodu pak poskytují také výsluhy, které zkušení policisté doživotně dostávají.

„Když máte nástupní plat 14 tisíc, i ta platová složka, především nástupní, je problém. Zkušení policisté někdy odcházejí i proto, že mají tu volbu, protože mají výsluhy,“ řekl předseda lidovců a dodal: „Výsluhy jsou v pořádku, protože máte riziko a ti lidé jsou opotřebení. Ale je to i finanční částka, která jim pomáhá v tom rozhodování.“

Duel před senátními volbami 2018: Bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a policejní exprezident Martin Červíček (ODS) Duel před senátními volbami 2018: Bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a policejní exprezident Martin Červíček (ODS) | Blesk / Jakub Poláček

Podle Červíčka už bylo ale plošného přidávání policistům na platy dost, stejně prý nic nevyřešilo. „Obávám se, že to (peníze) nevyřeší. Daleko větší problém vidím v oblasti byrokracie. Souvisí to s demotivací stávajících policistů. Nedaří se udržet zkušené policisty. I když policie přibírá, počet nenarůstá,“ uvedl jako hlavní důvod policejní exprezident.

Policejní exprezident zmínil také, že by bylo třeba přidat jen nejhůře placeným policistům, kteří „začínají a vykonávají policejní práci“. „Neodchází se kvůli výsluhám. Policie trpí tím, že tady není žádný plán,“ reagoval pak na slova Bělobrádka.

Škrty ve výzkumu = hazard s bezpečností?

Vláda podle šéfa lidovců, který coby vicepremiér odpovídal za výzkum a inovace, také hazarduje s bezpečností, když seškrtala přísun peněz do bezpečnostních novinek.  „Nemusí se to projevit ihned, ale do budoucna to může být rizikem, dlouhodobě nás to může poškodit,“ zmínil.

Nezpochyňuji potenciál výzkumu, ale vemte si, že pět let tu bylo dáváno poměrně dost peněz bezpečnostním sborům a informačním službám. A já nemám pocit, že se něco zásadního změnilo na připravenosti tohoto bezpečnostního prostředí. Nemyslím, že jsme na tom úplně dobře,“ kontroval Červíček.

Video  Martin Červíček (ODS, vlevo) a Pavel Bělobrádek v Duelu Blesku  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kandidáti „ustřelili“ u životního minima i šéfa Senátu

Součástí duelů je tradičně otázka z všeobecného přehledu. „Jaké je životní minimum pro samostatně žijícího bezdětného člověka?“ zněla otázka směřující na předsedu KDU-ČSL. „Životní minimum? Myslím… Osm tisíc?“ váhal Bělobrádek. Každý Čech, který nemá děti a žije sám, má ale nárok jen na 3410 korun.

Lépe si nevedl ani Martin Červíček. „Kdo byl předsedou Senátu před Milanem Štěchem?“ ptala se moderátorka Červíčka, který vstoupil do politiky teprve před dvěma lety. „Před Milanem Štěchem… Petr Pithart?“ tipnul si zástupce ODS. Petr Pithart byl prvním a třetím předsedou Senátu v letech 1996–98 a 2000–2004. Předchůdcem Milana Štěcha (ČSSD) byl přitom Červíčkův spolustraník Přemysl Sobotka.

Senátní duely Blesku budou pokračovat i příští týden. Další vás čeká v pondělí opět živě od 15 hodin.

Doporučujeme
Hlavacek ( 21. září 2018 10:28 )

mamlas: Jdi si vypláchnout ústa !! SMRDÍŠ !!!

sores ( 21. září 2018 10:27 )

Je to jednoduché, především ať uberou český politici na svých vysokých platech a přidají na ty potřebné co mají podprům.plat a důchod.Aby se všichni češi měli slušně i když ne jako ti v Německu,ty Česko zlodějské nikdy už nedožene v život.úrovni.

willi48 ( 21. září 2018 10:03 )

Tihle dva političtí blbečkové by udělali nejlíp, kdyby z politiky úplně zmizeli. Jeden černop.delnickej kašpar co miluje naše drahé sudetoněmecké spoluobčany, druhý hovádko odpovědné dnes za dopravu a silnice v Královéhradeckém kraji. Jeho odpověď na moji konkretní kritiku k opravám silnic I. třídy a šílenému zanedbávání silnic nižších tříd neměla úroveň ani úvodníků Rudého práva před rokem 1989. Oba jsou dokonalou ukázkou šílené pokleslosti naší politiky. Nevolit ani jednoho !!!!!

cardfalkenau ( 21. září 2018 09:44 )

Platy by se měly zvýšit, ale u těch do třídy 7, ale tam se nezvyšují, nebo o minimum a zvyšují se u těch ,kteří pouze policii vysávají od peněz.

moucka ( 21. září 2018 09:21 )

pouze predvolebni taskarice na volice. a kdyz jsou u moci nebo u poslanecko-senatorskych koryt, jsou nerozlucni pratele likvidujici, tunelujici a zaprodavajici CR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa