Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Imunita je na ho*no, dušuje se Rath před volbami. Senátorům by sebral plat

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
20. září 2018
05:02

David Rath se v případě zvolení senátorem nechá vydat k trestnímu stíhání. „Imunita je na ho*no,“ slíbil v živém vysílání senátního duelu ve Studiu Blesku. Zároveň by chtěl senátorům sebrat plat. Jeho protivníkem byl starosta Březiněvsi Jiří Haramul, který kandiduje za hnutí trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Z morálního hlediska by podle Haramula neměli stíhaní politici kandidovat ve volbách, ctí však presumpci neviny.

Ve složité situaci se nachází jak David Rath (za Suverenitu), tak i Jiří Haramul (za ANO). Zatímco bývalý středočeský hejtman byl sám nepravomocně odsouzen za korupci, Haramul zvolil kandidaturu za hnutí, v jehož čele stojí trestně stíhaný premiér. Oba se tak ve studiu oháněli presumpcí neviny, i když Haramul přiznal, že s kandidaturou politiků, kteří jsou součástí živých kauz má morální problém.

„To, že sedím tady s panem Rathem – nemám problém, pokud nebude pravomocně odsouzen. Pokud bude odsouzen, on bude sedět jinde a já budu sedět jinde,“ řekl v přímém přenosu. Stejně tak se hodlá postavit ke stíhání šéfa hnutí ANO, za které kandiduje.

Duel Blesk Zpráv před senátními volbami 2018: David Rath proti Jiřímu Haramulovi Duel Blesk Zpráv před senátními volbami 2018: David Rath proti Jiřímu Haramulovi | Blesk / Jakub Poláček

„Nebyl jsem tím, kdo tyto standardy zavedl,“ hájil svou kandidaturu Rath a slíbil, že do Senátu nejde hledat imunitu. „Určitě ne, já už jsem jednou řekl a omlouvám se za ten vulgární výraz, že imunita je v podstatě na nic, respektive já jsem použil výraz, že je na ho*no. Nepomohla nikomu. Nepomohla panu premiérovi, nepomohla Bohuslavu Svobodovi, nepomohla paní Parkanové. To je jen taková vějička,“ prohlásil.

V případě zvolení by se prý nechal vydat. Rath má totiž za to, že se nemá za co stydět. „Pokud by k tomu došlo a já bych se do Senátu dostal a někdo mě chtěl vydat, tak za prvé požádám o to vydání, protože si myslím, že pravda je na mé straně, a i kdyby mě nakonec odsoudili, tak já vím, kde je pravda a já se s tím nějak vyrovnám. Když víte, že jste neudělala nic špatného, v té mé kauze neexistuje nikdo poškozený, nevznikla nikomu škoda, nemám se komu omlouvat a v podstatě za co stydět,“ dodal.

Korupci napomáhají nepřehledné zákony: „Je to džungle“

Česko podle Trasparency International hluboce zaostává za průměrem EU v otázce korupce. Podle Haramula i Ratha za to mohou složitě psané zákony, které možnost korupce přímo nabízejí.

„Prostor pro korupci je úplně všude. Daří se jí o to víc, oč je větší byrokracie. V tom řetězci razítek se vždycky může najít někdo, kdo to razítko váže na nějakou službu, výhodu nebo úplatek. Stát by se měl zaměřit na snížení počtu úředníků,“ míní souzený Rath, který označil zákony za „gumové“ nebo za „džungli“.

Video  Rath: Nechci do Senátu kvůli imunitě, ani kvůli penězům  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Proč máme víc úředníků? Protože máme tak upravené zákony. Naše zákony musí být jednoduché a vymahatelné. Nemůže trvat vymáhání práva roky,“ přisadil si Haramul, podle nějž jsou tresty s odstupem bez výchovného účinku.

Korupce se týkal i jeden z diváckých dotazů, ve kterém šlo o pověstnou krabici s vínem, s níž chytili Davida Ratha policisté a v níž bylo sedm milionů. Diváka Blesk zpráv zajímalo, zda je krabice napěchovaná penězi z neprokázaného zdroje konkrétně v rukách politika důkazem o korupci. Podle Ratha není, Haramul na dotaz nedokázal jasně odpovědět. Přiznal, že neví.

Tři tisíce „na hlavu“ v Praze, 12 ve středních Čechách

Exhejtman Středočeského kraje a starosta pražské části debatovali také nad tím, zda se osvědčily po 18 letech existence krajské samosprávy. Zatímco Rath kraje hájil, Haramul byl raději za okresy. Upozornil také na rozdílné příspěvky ve financování obcí. Březiněves coby součást Prahy pobírá „na hlavu“ ročně čtyřikrát menší příspěvek, než o několik kilometrů vzdálená obec ve Středočeském kraji.

„Městské části z rozpočtového určení daní mají trochu jiný systém. Praha a velká města dostávají na každého obyvatele určitou sumu. Praha-Březiněves je na hranici Středočeského kraje. Vedle nás je obec Bořanovice. My dostáváme na osobu dnes 3 tisíce korun na rok, obec Bořanovice dostává 12 tisíc. My z toho máme hrazenou hromadnou dopravu plus záležitosti jako veřejné osvětlení. Bořanovice z toho také hradí veřejné osvětlení, ale dopravu jim zajišťuje kraj,“ přiblížil nespravedlnost.

Doporučujeme
moucka ( 21. září 2018 09:32 )

krabicovy multimilionar rath se stale nevzdava o imunitni koryto. sorry, uz by mel jit od valu a muklum lecit hemeroidy a prostaty. kdo je ta tohoto odbornika vin jeste zvedavy?

iFender ( 21. září 2018 07:53 )

Rath jeste nesedi?Toto trva ...a muze si s sebou vzit tu krabici od vina.To je presi notorick zvanil,lhar a podvodnik.Tento "cestny a kristalove cisty" clovek kandiduje do senatu.Perfektni demokracie.

Hlavacek ( 20. září 2018 10:09 )

No to teda nevím ??

hafblaf ( 20. září 2018 09:38 )

Je to tak čestný - křišťálově čistý člověk.Kdo z má přehled o financích v peněžence, natož v krabici od bot.

pepen ( 20. září 2018 07:53 )

Bohužel jsme pro smích ostatním zemím...tohle vše, se děje bez problému v České republice.Politici si vytvořili zákony na míru...aby si tu mohli krást a tunelovat beztrestně.Polovina národa s politiky rozkradla Česko a nikomu to nevadí.Proto Rath se nemusí ničeho bát...ví hodně-tak že ho nechají být.Soudnictví a Sokol...jedna ruka..Budeme se jednou divit-že nám tu nebude nic patřit...rozprodají a rozkradou celé Česko.A zbytek Českého národa se bude stěhovat do Mongolska !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa